We zitten weer midden in het aspergeseizoen! Dit seizoen duurt in Nederland ongeveer 2 maanden, dus maak er gebruik van. Daarom 3 overheerlijke en makkelijke recepten voor asperge. De hoeveelheden van de ingrediënten verschilt per smaak, experimenteer er daarom gewoon een beetje mee.
Asperges met ham
2 personen
Wat heeft u ervoor nodig?
- 8 witte asperges
- 8 plakjes ham
- 35 gram Parmezaanse kaas
- Voorverwarmde oven – 180°
Hoe maakt u het klaar?
- Schil de witte asperges vanaf de kop naar beneden met een dunschiller.
- Verwijder het harde uiteinde van de asperges.
- Kook ze voor 5 – 10 minuten in gezouten water.
- Nadat ze zacht zijn, wikkelt u de asperges stuk voor stuk in de ham.
- Leg de ingewikkelde asperges in de ovenschaal.
- Rasp de Parmezaanse kaas
- Strooi hierna de kaas over de asperges.
- Plaats de ovenschaal in de oven voor zo’n 15 minuten.
Kippen asperges
2 personen
Wat heeft u ervoor nodig?
- 50 gram mayonaise
- 1,5 eetlepel Dijon mosterd
- ½ citroen, de sap en schil
- 1 theelepel gedroogde Dragon
- Een snufje peper en zout
- 8 asperges, geschild en de harde stukjes eraf gesneden
- 2 stukjes kippenborst
- 2 plakjes provolone kaas
- 60 gram paneermeel
- Voorverwarmde oven – 245°
Hoe maakt u het klaar?
- Kook de asperges voor zo’n 16 minuten, totdat ze mooi groen en zacht zijn.
- In de tussentijd kunt u de mayonaise, mosterd, citroensap, citroenschil, dragon, zout en peper in een grote kom mengen, totdat het één geheel wordt.
- Als dit gebeurt is stopt u de kip in een hersluitbare diepvrieszak en sla er met een vleeshamer totdat de kip nog maar iets van 7 mm dik is.
- Herhaal stap 3 voor het andere stuk kip.
- Voordat we verder gaan, kunt u het beste de ovenschaal invetten.
- Leg daarna elk stuk van de provolone kaas op één stuk kip. En leg dan weer op de kaas 4 stukjes asperge. Rol dan de kip op, zodat het een soort pakketje wordt.
- Leg dit “pakketje” in de ovenschaal, het beste kunt u de naad onderop houden. Giet hierover de saus die u bij stap 2 heeft gemaakt. En strooi als laatste nog de paneermeel eroverheen, zodat het een lekkere korst krijgt.
- Leg de ovenschaal in de oven voor zo’n 25 minuten.
Asperge Cashewnoten Rijst Pilav
2 personen
Wat heeft u ervoor nodig?
- 15 gram boter
- 15 gram (gebroken) spaghetti
- 10 g fijngesneden ui.
- 0,4 gram fijngesneden knoflook
- 60 gram pandanrijst
- Zout en peper naar smaak
- 135 ml groentebouillon
- 55 gram asperges, geschild en in 2 stukken gesneden
- 15 gram halve cashewnoten
Hoe maakt u het klaar?
- Smelt de boter in een sauspan op een gemiddeld vuurtje. Zet het vuur dan wat hoger en gooi de spaghetti al roerend in de pan en laat het koken in de boter, totdat die lichtbruin kleurt.
- Voeg dan de ui en knoflook in de pan en laat dit voor zo’n 2 minuten koken, totdat ze gaar zijn.
- Voeg daarna de pandanrijst toe en laat het voor zo’n 5 minuten koken. Nu voegt u de groentebouillon toe, breng het nog op smaak met zout en peper. En laat het weer verder koken met een gesloten pan, totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen (zo’n 20 minuten).
- Doe in een andere pan, de asperges met genoeg gezouten water en laat het voor zo’n 16 minuten koken.
- En als laatste mengt u de (afgegoten) asperges met de cashewnoten en de rijst.
En voor alle gerechten, eet smakelijk!
Toch een beetje te veel werk of gewoon geen zin om te koken? U kunt zulke gerechten natuurlijk ook in restaurants eten. Maar er zijn ook speciale arrangementen zoals het asperge arrangement in Limburg.
Klik hier voor de link.