Een campervakantie door Australië geeft hét ultieme gevoel van vrijheid! Het ontdekken van nieuwe plekken en het bezoeken van de mooiste bezienswaardigheden, terwijl je je comfortabele onderkomen steeds met je meeneemt is een ongekend genoegen en dé garantie voor een geslaagde reis. Toch moet er rekening worden gehouden met enkele zaken voordat je de reis start.
Het rijden
De Australische wegen zijn zeer geschikt voor een campervakantie. Ze zijn over het algemeen ruimer en rustiger dan de Europese wegen en zijn ideaal om te verkennen met de camper. Houd echter rekening met de andere reizigers op de weg. Neem daarom voor vertrek nog even de Australische verkeersegels door, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Niets is minder leuk dan je vakantie beginnen met een verkeersboete!
Het rijbewijs
Zonder rijbewijs kom je niet ver, ben je niet in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs voor personenauto’s of een internationaal rijbewijs ? Dan mag je niet rijden.
Tip: houd rekening met de minimumleeftijd als je een camper wilt huren. Elke maatschappij heeft zijn eigen minimumleeftijd, bij sommige is dit 18 jaar , bij andere weer 21.
Ophalen en terugbrengen
Campers worden opgehaald en teruggebracht bij het verhuurstation. Sommige verhuurmaatschappijen bieden de mogelijkheid om de camper op een andere locatie af te geven. Dit is een gemakkelijke optie als uw vlucht naar huis vanuit een andere stad vertrekt.
Ophalen
Het voor de eerste keer ophalen van je camper, is misschien een spannende ervaring. Geen zorgen, want als je alles van tevoren goed geregeld hebt, sta je binnen 2 uur met de sleutels buiten. Plan de eerste dag dat je gaat rijden een korte route, zo kun je wennen aan de camper en ga je ontspannen van start.
Tip: ben je net geland met je intercontinentale vlucht? Haal dan niet direct je camper op, maar plan eerst een rustdag in en haal de volgende ochtend de camper op. Op deze manier begin je rustig aan je reis en zit er geen druk achter.
Terugbrengen
Het terugbrengen van de camper duurt ongeveer een uur. De camper wordt gecontroleerd op deuken, krassen en er wordt gekeken of de schoonmaak juist is gedaan. Sla de schoonmaak van de camper zeker niet over, want anders kunnen er hoge schoonmaakkosten worden afgeschreven. Het is belangrijk om altijd de contractdatum en het aangegeven tijdstip aan te houden! Als je het idee hebt dat je de afgesproken datum niet gaat redden, bel dan van tevoren zodat de maatschappij op de hoogte is.
Verzekeringen
Een verzekering is cruciaal, campers zijn dure voertuigen en onverzekerd een ongeluk meemaken kan hoge kosten met zich meebrengen. Zodra er iets gebeurt, zoals een ongeluk of een deuk in de camper, dan is het altijd handig om ingedekt te zijn. Let wel op: de verzekeringen verschillen per verhuurder en hierbinnen is er (meestal) ook de mogelijkheid om te kiezen tussen een basisverzekering en een uitgebreide verzekering.
De Collision Damage Waiver (CDW) verzekering, die de wettelijke aansprakelijkheid en de ongeval-schade dekt, is altijd inbegrepen in de huurprijs. De CDW is een aparte verzekering die standaard bij de huur van een camper meegeleverd wordt. Let wel: daarbij blijft altijd een hoog eigen risico, deze kun je afkopen bij de betreffende verhuurmaatschappij.
Uitrusting van de camper
De kampeeruitrusting kan per verhuurder verschillen, maar meestal wordt dit geleverd met een ruime inventaris aan spullen. Keukenlinnen, bedlinnen, potjes en pannetjes worden vrijwel altijd meegeleverd. Vraag dit voor de zekerheid nog wel even na, aangezien hier per verhuurder verschil in kan zitten.
Tip: Gaat er een baby of minderjarig kind mee op reis? Baby- en kinderzitjes zijn verplicht en moeten vooraf worden geboekt met opgave van leeftijd en gewicht.
Klaar voor vertrek?
Alle documenten nagekeken, je visum geregeld en de benodigde Lonely Planet’s ingeslagen? Dan ben je klaar voor vertrek! Geniet van je reis en vergeet geen foto’s te maken!