Menu
Vakantie / Wonen

Wil je emigreren?

Ben je van plan te gaan emigreren? Dan heb je bepaalde documenten in de taal van dat land nodig. Denk aan documenten die nodig zijn voor het volgen van een opleiding, ook koop- of huurakten of sollicitatiebrieven.

Wonen in het buitenland

De eerste prioriteit is natuurlijk woonruimte zoeken. De kans is groot dat veel documenten moeten worden vertaald. Laat dit het liefst over aan een gecertificeerd vertaalbureau , zij checken namelijk ook op vorm, stijl, grammatica, spelling en interpunctie. Laat ook de koopakten of huurcontracten vertalen. Een gecertificeerde of beëdigde vertaling is vaak noodzakelijk en bij de overdracht is vaak een tolk nodig.

Legalisatie documenten

Een document dat in Nederland rechtsgeldig is, is dat niet automatisch ook in het buitenland. Daarom moet je Nederlandse documenten laten legaliseren zodat de buitenlandse autoriteiten dat het document geldig is. Je kunt het document laten legaliseren door het Consulair Dienstencentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Werken in het buitenland

Als je gaat solliciteren in het buitenland, is het noodzakelijk een goede sollicitatiebrief te schrijven. Het vergroot je kans op succes. Een goed vertaalbureau heeft een uitgebreid netwerk van vertalers die een gedegen vertaalopleiding hebben afgerond. Zeker bij het vertalen van een sollicitatiebrief is een perfecte kennis van de taal gewenst. De meeste vertalers zijn native speakers en vertalen naar hun moedertaal. Ze zorgen ervoor dat de sollicitatiebrief ook de juiste toon heeft die goed aansluit bij cultuur van het land. Als je ervoor kiest om de vertalingen van je sollicitatiebrief door een vertaalbureau te laten verzorgen, bespaar je niet alleen tijd, maar ben je ook verzekerd van een professionele uitstraling.  Vergeet ook niet om je CV te laten vertalen. Deze bestaat vaak uit functienamen en omschrijvingen die door jezelf lastig te vertalen zijn. Niet alle functienamen kunnen eenvoudig één op één vertaald worden.

Erkende beroepen en diploma´s

Je kunt het beste je Nederlandse diploma´s door de Nuffic laten beschrijven.  De toekomstige overheidsinstantie, werkgever of het onderwijsinstituut geef je daarmee uitleg over je Nederlandse opleiding en het bijbehorend diploma. Soms moet je een erkenningprocedure doorlopen. Op de website van de Europese Commissie vindt je een overzicht van erkende (beschermde) beroepen.

Consulaten en ambassades

Nee contact op met de ambassade of het consulaat van het land van uw bestemming voor meer informatie. Daar weten ze precies wat u moet regelen. Wilt u gaan wonen in een lidstaat van de Europese Unie, dan geven Europese websites u informatie over uw rechten, plichten en mogelijkheden.