Menu
Zorgverzekering

Senioren wisselen van zorgverzekeraar als ze eigen arts niet kunnen kiezen

Blijkt uit ANBO-onderzoek onder 1500 respondenten.
Als zorgverzekeraars géén contracten meer sluiten met de zorgverleners van hun voorkeur, stappen senioren over naar een andere zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een enquête van ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren. Meer dan de helft van de 1500 respondenten geeft keuzevrijheid van zorgaanbieder aan als belangrijkste reden voor het kiezen van een zorgverzekering. De hoogte van de premie is voor bijna 36 procent doorslaggevend.

Directeur Liane den Haan: “Dit jaar is de keuze voor een zorgverzekering belangrijker én tevens ingewikkelder dan ooit. Afhankelijk van het soort polis heeft men bijvoorbeeld nog maar keuze voor een beperkt aantal ziekenhuizen. Veel senioren willen dat niet, die willen keuzevrijheid. Dat blijkt ook wel uit de resultaten: 85 procent geeft aan het belangrijk te vinden om zelf te kunnen bepalen naar welke zorgaanbieder men gaat. Als de zorgverleners van hun voorkeur geen contract meer hebben met hun zorgverzekeraar, is dat een reden om alsnog over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ruim dertig procent zegt dit zeker te zullen doen en meer dan vijftig procent gaat dit misschien doen. Senioren moeten hun nieuwe polis dus goed bestuderen en zich tijdig laten informeren als men wilt overstappen.”

Slecht geïnformeerd
Uit het onderzoek blijkt ook dat senioren slecht geïnformeerd worden door hun verzekeraar over het wel of niet vergoeden van de zorgverleners van hun voorkeur (contractering). Ruim de helft (55 procent) geeft dat ze deze informatie niet hebben gekregen. Bijna 30 procent heeft de informatie zelf opgevraagd of opgezocht bij de zorgverzekeraar. Slechts 12 procent heeft een brief hierover gekregen van de zorgverzekeraar. Den Haan: “Dat is een gemiste kans, zeker omdat deze groep aangeeft dit ontzettend belangrijk te vinden. Zorgverzekeraars moeten hier meer oog voor hebben.”

Honkvast
Senioren zijn normaal gesproken erg honkvast en wisselen weinig van verzekeraar: 75 procent is (bijna) nooit overgestapt. Van de mensen die niet over willen stappen, zegt ruim 15 procent dat men bang is om niet geaccepteerd te worden door een andere verzekeraar. Met denkt dat leeftijd (74 procent) een rol zou kunnen spelen, maar ook te hoge zorgkosten, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte (37 procent). Den Haan: “Zorgverzekeraars mogen niemand weigeren voor de basisverzekering. Voor aanvullende verzekeringen kan dit helaas wel. Iets waar wij het zeker niet mee eens zijn. Dit ondermijnt de solidariteit en het sociale karakter van ons zorgstelsel. ANBO heeft in samenwerking met SUCSEZ de Zorgadvieslijn. Naast korting via collectieven biedt SUCSEZ ook advies op maat en bieden we ondersteuning als mensen tegen problemen aanlopen vanwege hun leeftijd of ziekte. Zo’n service is hard nodig, want een zorgverzekering uitkiezen die past bij je wensen, behoeftes én je budget is tegenwoordig onderhand een studie!”

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.