Menu
Gezondheid

Hoe herken ik depressie?

Depressie bij ouderen komt steeds vaker voor. Het wordt tegenwoordig zelfs een ‘veelvoorkomend gezondheidsprobleem’ genoemd. Ruim 3% van de ouderen heeft een ernstige depressie. Bijna 20% heeft een wat lichtere vorm van depressie. Ruim 1500 ouderen die als gevolg van een depressie zelfmoord plegen, is een derde boven de 60 jaar oud. 

 

Herkennen
Het herkennen van depressie bij ouderen is niet zo makkelijk. Er is namelijk geen extreme somberheid. Meestal is de stemming van die ouderen meer mat en gelaten. En wat wordt er met die stemming gedaan? Die wordt toegeschreven aan de leeftijd van de persoon. Blijkbaar is er een regel dat u geen gevoel meer hoeft te tonen als u ouder wordt. Dan mag u gevoelloos zijn. Geen enthousiasme tonen. Misschien wel chagrijnig overkomen. Vandaar dat depressie vaak niet op tijd wordt opgemerkt. Ouderen krijgen dan ook vaak niet de juiste hulp.

Eenzaamheid
Ouderen zelf wijten hun ‘sombere stemming’  aan eenzaamheid. Ze vinden het daarom logisch dat ze zich niet zo prettig voelen. Het verdrietige gevoel wordt gezien als ‘normaal’. Op deze manier is het herkennen van een depressie nog moeilijker.

Tips
Kent u iemand met depressie? Dan heb ik hier een aantal tips voor u om er op een goede manier mee om te gaan.

  • Heb begrip en vooral veel geduld. Hoe veel ‘gezeur’ u al aan heeft moeten horen, u blijft geduldig en begripvol. Tegen een depressief persoon zeggen dat die niet zo moet zeuren, of dat hij nou wel eens normaal mag gaan doen heeft vaak een averechtse werking. Straal warmte,  vertrouwen en optimisme uit. Dat werkt veel beter.
  • Regelmaat. Voor iedereen is regelmaat belangrijk, maar vooral bij mensen in een depressie. Door uw naaste te motiveren om zich gewoon aan te kleden, te eten en op stap te gaan, komt deze persoon sneller over een depressie heen. Binnen blijven zitten en niks doen brengt niemand verder.
  • Beweeg samen. In hoeveel blogs heb ik het hier al over gehad? Bewegen is gezond! Door alle stofjes die vrijkomen in het lichaam, wordt de depressie weggedrukt. Waarom samen bewegen? Dit heeft meerdere redenen. Als eerste is het extra motivatie. U bent de motiverende kracht, dus u gaat mee. Daarnaast wordt het een sociale bezigheid. Samen bewegen geeft die persoon ook dat beetje gezelligheid en sociaal bezig zijn waar ze (waarschijnlijk) zo naar verlangt.
  • Samen beslissen. Ga niet voor de persoon in kwestie alles regelen. Niet alleen is het voor die persoon dan wel ‘heel makkelijk’, u kunt hier ook grote ruzie over krijgen. Overleg samen over beslissingen die genomen moeten worden. Zo laat u de persoon in zijn of haar waarde, maar geeft u die persoon ook een verantwoordelijkheidsgevoel.
  • Zoek hulp. Wees niet bang om professionele hulp te zoeken. Er zijn mensen die er voor opgeleid zijn om depressies te behandelen. Overleg dit met de persoon in kwestie en probeer deze persoon te stimuleren om bijvoorbeeld in therapie te gaan.
Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.