Op safari gaan is iets wat de meeste reizigers absoluut niet willen missen in Zuid-Afrika. Maar waar beleef je een safari op z’n best? Moet je dan naar het Krugerpark of naar een privé-reservaat? Wij leggen de verschillen tussen deze twee graag aan je uit.
Een safari in het Krugerpark
Het Krugerpark is natuurlijk erg bekend. Dit park is 380 kilometer lang en 60 kilometer breed. Daardoor is de diversiteit aan flora en fauna groot en biedt dit park volop mogelijkheden voor een safari. Het Krugerpark is het thuis voor veel verschillende diersoorten, die hier in grote groepen voorkomen. Als je mazzel hebt, zie je zelfs de Big Five! Garanties heb je nooit, want het blijven natuurlijk wilde dieren. Houd er rekening mee dat je nooit alleen bent in het Krugerpark, deze bijzondere ervaring beleef je samen met veel andere reizigers. Zie je een kudde olifanten of een troep leeuwen, dan sta je gemakkelijk met 30 andere voertuigen naar het spektakel te kijken. Dit is trouwens ook een voordeel, want alle rangers in het park communiceren met elkaar via de walkietalkie. Als zij iets gespot hebben wordt dat direct gedeeld, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om dieren te zien.
Er zijn bepaalde regels waar je je aan dient te houden, aangezien het Krugerpark wordt gerund door de overheid. Je mag niet van de wegen afwijken, dus avontuurlijk door de bush rijden zit er niet in. Dat kan teleurstellend zijn als je net een glimp opvangt van een neushoorn, maar niet dichtbij kan komen omdat er geen weg naartoe leidt. Het is toegestaan om zelf met je (huur)auto door het park te rijden. Benader wilde dieren nooit zomaar met de auto en gebruik je gezond verstand. Ga je liever niet op eigen houtje rijden, boek dan ter plaatse een ‘game drive’. Je gaat dan met een ranger in een open voertuig op safari. Je zit hoger, waardoor je beter zicht hebt én je kunt geweldige foto’s maken. Je vergroot ook de kans dat je wilde dieren ziet, want de gids kijkt naar sporen en weet vaak van eerdere dagen waar sommige dieren zich kunnen bevinden. De wegen in het park zijn grotendeels geasfalteerd. Dit kan het idee van een ongerepte omgeving enigszins wegnemen. Veel dieren (zoals leeuwen) maken trouwens graag gebruik van de gebaande paden, want zij zijn liever lui dan moe. Het is dus niet alleen nadelig, want het wordt een stuk makkelijker om ze te spotten!
Slapen in het Krugerpark
Een leuke bijkomstigheid van verblijven in het Krugerpark; het is betaalbaar. Op meerdere locaties in het park vind je de zogenaamde ‘rest camps’. Dat zijn chalets of rondavels op een eenvoudig terrein. Een rondavel is een rond huisje van steen en heeft vaak een rieten dak. Bij sommige rest camps is er een restaurant, maar bij de meeste zal je zelf moeten koken. De rondavels beschikken dan ook bijna allemaal over een simpele kitchenette. Er zijn ook faciliteiten aanwezig om je eigen ‘braai’ (barbecue) te houden. Kies je voor een rest camp, dan kun je bijvoorbeeld verblijven in het Berg en Dal Rest Campof het Skukuza Rest Camp. Ben je op zoek naar een luxer verblijf, dan is de Hoyo Hoyo Safari Lodge een leuke aanrader.
Een safari in een privé-wildreservaat
Safari’s zijn niet alleen mogelijk in het Krugerpark, maar ook in vele privé-wildreservaten. Een voordeel van een privé-reservaat is dat deze verspreid door heel Zuid-Afrika te vinden zijn. Je bent daardoor niet verbonden aan het gebied rondom het Krugerpark. Veel van de reservaten worden gerund door particulieren. Dat is de reden dat het terrein privé is. Meerdere privé-reservaten grenzen aan het Krugerpark. Bij sommige privé-reservaten is er geen begrenzing met het Krugerpark. Daardoor kunnen de dieren vrij rond lopen van het Kruger naar een privé-park en andersom.
In de wildreservaten zijn de wegen vaak onverhard. Je mag hier niet zelf rondrijden, je gaat altijd mee in een open jeep van de lodge met een ervaren ranger én een spoorzoeker. Het leuke is dat de ranger van de gebaande wegen mag afwijken. Zo word je game drive nog avontuurlijker. Situaties waarbij je gebukt onder uitstekende takken rijdt als er iets bijzonders is gespot, is geen uitzondering. De spoorzoeker zit meestal op z’n eigen stoeltje op de motorkap, zodat hij goed zicht heeft. Het is wonderlijk hoeveel sneller en beter de spoorzoeker dieren spot. Wanneer jij denkt dat je een rots in de verte ziet, weet de spoorzoeker al dat het een olifant is.
Het lijkt misschien gevaarlijk dat de spoorzoeker zonder enige bescherming op de motorkap zit. De wilde dieren lopen langs en kijken niet snel op. Ze zijn namelijk gewend aan het silhouet van de auto. Dit is de belangrijkste reden dat je nooit zomaar mag gaan staan tijdens de game drive. Wanneer je gaat staan, verandert de vorm van de auto en wordt het een object wat de dieren niet kennen. Hierdoor kunnen ze schrikken en onvoorspelbaar worden. Dan word je er weer aan herinnerd dat je niet in een dierentuin bent. Als je je goed aan de instructies houdt die vooraf worden gegeven, is er niks aan de hand. De kans is wel groot dat de spanning tijdens de safari hoog oploopt. Een tip die de ranger vaak meegeeft vooraf is om geen felgekleurde kleding te dragen en met name de kleur rood te vermijden. Neutrale kleding is het beste, van beige tot legergroen.
Slapen in een privé-wildreservaat
De accommodaties in een privé-wildreservaat zijn vaak van 4- of 5-sterren kwaliteit. De meeste reservaten bieden een verblijf aan in een lodge of een tentenkamp. Het personeel zorgt er voor dat het je aan niks ontbreekt. Je voelt je gelijk helemaal thuis. Overnacht je in een tent, dan is deze voorzien van een eigen badkamer (met douche en toilet), een heerlijk bed en is er zelfs elektriciteit. Zo’n tent heeft dus eigenlijk helemaal niks meer met kamperen te maken, want je slaapt er in alle luxe. Omdat er enkel een doek van canvas tussen jou en de buitenlucht zit, blijft het echte ‘outdoor’ gevoel behouden. Bij de lodges en tentenkampen zijn bijna altijd de excursies inbegrepen, net als de maaltijden. Laat het weer het toe, dan dineer je onder de sterrenhemel, met tafels rondom het kampvuur. Het is altijd een genot om de avontuurlijke verhalen van de ranger of van andere reizigers te horen.
De keuze is aan jou wat je overdag wilt doen. Vaak zijn er twee game drives op een dag, waarvan één vroeg in de ochtend en de ander aan het einde van de middag. De tijdstippen zijn bewust gekozen, want dan zijn de dieren het meest actief. ’s Ochtends ga je nog voor het ontbijt op pad, snel een kop koffie en dan de auto in. Als je terug komt staat er een heerlijk ontbijt voor je klaar. Daarna heb je de dag voor jezelf om te luieren bij het zwembad of om een boek te lezen. Vaak ga je zo rond vier uur weer op pad. Je ranger zorgt voor een gezellige ‘sundowner’. Bij zonsondergang wordt er een mooi en veilig plekje gezocht waar je kunt uitstappen. Een toast op een geslaagde dag met een Zuid-Afrikaanse wijn en een lokale snack. Heb je het even gehad met de jeep, dan zijn er vaak nog veel meer excursiemogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld mee met een wandelsafari. Uiteraard ga je dan niet op zoek naar het grote wild vanwege de veiligheid, maar je komt op deze manier juist veel meer te weten over mogelijke sporen, uitwerpselen en planten.
Ben je op zoek naar een privé-reservaat in de buurt van het Krugerpark, dan kun je kiezen voor het Thornybush Game Reserve. Je kunt dan overnachten in de Kwa Mbili Game Lodge. Houd je van luxe, kies dan voor de Londolozi Game Lodge. Bezoek je de zuidelijke regio van Zuid-Afrika, dan is onze favoriet het Kariega Game Reserve.
Kan je niet kiezen tussen het Krugerpark en een privé-wildreservaat? Dat hoeft ook niet! Tenzing Travel verzorgt graag een combinatie van beide in jouw rondreis door Zuid-Afrika.