Uiteraard begint alles bij het netjes volgen van de regels. Met de fiets gebruik je bijvoorbeeld een fietsstoeltje voor je kleinkindje, dat is logisch. Toch zijn er wel meer zaken waaraan je moet denken, zeker als je ook de juiste veilige gewoontes wil bijbrengen. Per slot van rekening hebben kinderen nog niet het nodige verkeersinzicht en zijn ze gewoon sneller verstrooid, wat in gevaarlijke situaties kan resulteren. Hieronder vind je alvast vier handige tips om het veiliger te doen.
Zorg voor een betere zichtbaarheid in het verkeer
Alleen de wettelijke regels volgen volstaat niet. Er is zoveel meer dat je kan doen en er is geen enkele reden waarom je het niet zou doen. Een fluohesje dragen is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Ook extra reflectoren op de boekentas, een fietshelm in een opvallend kleurtje of een fietsvlagje zijn niet verplicht, maar verhogen wel de zichtbaarheid. Zo’n accessoires kan je gewoon in de online fietsenwinkel kopen en het is niet eens duur. Vergeet niet om hierbij ook zelf het goede voorbeeld te tonen.
Herhaal, herhaal en blijf herhalen
Verkeersopvoeding is heel belangrijk. Kinderen hebben nog veel te leren en al zeker in het verkeer. Het is belangrijk dat je begripvol bent en geduld hebt. Ochtendstress is dan ook gewoon te vermijden. Vertrek op tijd zodat jullie ook de tijd hebben om alles rustig te doen. Dat is de eerste stap.
In het verkeer draait het om gewoontes en die moet je nu eenmaal vaak inoefenen. Het begint al bij de stoeprand. Daar geef je altijd aan dat jullie stoppen en dat je kleinkind niet mag oversteken zonder de begeleiding van een volwassene. Vervolgens oefenen jullie het oversteekritueel.
Met de fiets maak je gelijkaardige oefeningen. Daar leg je ook een aantal andere accenten, zoals het afstappen aan de huizenkant. Bij het fietsen is het nog belangrijker om echt te hameren op deze gewoontes. Ze moeten al op veel dingen letten, zoals sturen, trappen, remmen, meer trappen, evenwicht houden, obstakels vermijden … Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze al eens iets zullen vergeten. Wees daar niet kwaad om, maar wijs hen er wel op.
Bespreek verkeerssituaties
Vervolgens is het belangrijk dat je de verkeerssituatie bespreekbaar maakt. Dit wil zeggen dat jullie onderweg spreken over wat jullie zien. Wat is bijvoorbeeld een gevaarlijke situatie en waarom is dat zo? Laat je kleinkind gerust ook maar eens vertellen wat hij of zij gevaarlijk vindt ogen. Daaruit leer je meteen ook wat de aandacht van je kleinkind trekt en wanneer het misschien wel afgeleid is.
Maak het ook eens leuk
Het is niet ongewoon dat kinderen verkeerseducatie maar saai vinden. Voor je het weet verwijten ze je dat je hen als een kleuter behandelt! Daarom kan je het ook gewoon wat leuker maken. Laat ze hun fluohesje bijvoorbeeld wat hipper maken met leuke stickers of teken er samen hun favoriet tekenfilmfiguurtje op. Daarnaast zijn er ook heel wat spelletjes die leerrijk zijn en waarmee je je kleinkinderen kan vermaken. Onder andere het racebordspel “Veilig in het verkeer” van Ravensburger helpt kinderen om veilig en op een leuke manier verkeersinzicht te vergaren.