Verlichting die u van kleur kunt doen laten veranderen met uw smartphone, een thermostaat die u van afstand kunt bedienen of een virtuele assistent die u opdrachten kunt geven door er tegen te praten… het zijn allemaal voorbeelden van domotica. Apparaten die thuis geïnstalleerd kunnen worden met behulp van enkel draadloos internet en eventueel gereedschap om ze op te hangen die van uw huis een zogenaamd ‘smart home’ maken. Het klinkt mogelijk allemaal een beetje als overbodige luxe, maar domotica kan ook van waarde zijn voor ouderen door ervoor te zorgen dat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Het gaat om hulpmiddelen met sensoren en computertechnologie, en soms ook communicatie met hulpverleners die zich buitenshuis bevinden.
Domotica en zorg
Een belangrijke voorwaarde om langer thuis te kunnen blijven wonen, is de mogelijk om daar zorg te ontvangen. Dat is iets waarbij domotica ondersteuning kan bieden. Zo kan er een beeldscherm geplaatst worden in de woning die directe communicatie tussen een cliënt en een zorgverlener op afstand mogelijk maakt. Daarnaast kan met slimme sensortechnologie leefstijlmonitoring gedaan worden. Een netwerk van sensoren in de woning kan ingezet worden om het gedrag van de cliënt te monitoren. Met name voor mensen met dementie is dit een nuttige ondersteuning van de zorg voor zorgmedewerkers en mantelzorgers. Dan is er ook nog de mogelijkheid van een slimme dispenser voor medicijnen. Deze kan op het juiste tijdstip medicatie aanreiken. De cliënt bevestigt de ontvangst door op een knop te drukken, waarmee de zorgverlener op afstand kan checken of de medicatie inderdaad uit het bakje genomen is door de cliënt.
Domotica en veiligheid
Meer gangbare voorbeelden van domotica voor consumenten kunnen ook van nut zijn in de woning van ouderen. Een deurbel met video stelt de bewoner in staat om op de smartphone of tablet te zien wie er voor de deur staat en met diegene te communiceren. Zo wordt de kans op het binnenlaten van ongenode gasten met verkeerde bedoelingen verkleind. Maar ook de slimme speaker Google Home kan van waarde zijn. Daarvoor bestaat bijvoorbeeld de toepassing ‘weer thuis’ waarbij je ’s ochtends voor een bepaalde tijd even ‘Hé, goedemorgen’ tegen de speaker moet zeggen. Gebeurt dit niet, stuurt de speaker een alarmbericht naar bijvoorbeeld de kinderen of familie. Maar u kunt er ook praktische vragen aan stellen.
Domotica en comfort
Domotica kunnen ook voor gemakken zorgen die het langer thuis wonen ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld de robotstofzuiger die op eigen houtje kamers kan stofzuigen. Als bewoner kunt u dat dan zelf laten zitten. Ook bestaat er zoiets als een robotkat. Die, kan op schoot liggen, echt bewegen en miauwen en zorgt zo voor gezelligheid in huis zonder dat u een echt huisdier heeft waar u voor moet zorgen en zorgen over moet maken. Verder is er bijvoorbeeld ook de slaaprobot. Dat is soort teddybeer waar u mee kunt slapen en die op een innovatieve manier helpt de ademhaling van mensen te verlagen. Daardoor slaapt u beter.
Ook voor ouderen kan domotica dus meerwaarde hebben in huis. Het maakt het mogelijk om langer veilig in uw eigen huis te blijven wonen. En dat is heel wat waard.