Menu
Gezondheid

Dit zijn mogelijke oorzaken van incontinentie

Als kind leren we om zindelijk te worden. In de beginjaren doen we onze behoeftes nog in een luier, maar naarmate we ouder worden leren we naar het toilet te gaan. Toch kan het voorkomen dat je op latere leeftijd ongewenst urine verliest. Wanneer dit regelmatig gebeurt, ben je mogelijk incontinent. Dit houdt in dat je weinig tot geen controle meer hebt over jouw urine en/of ontlasting. Heb je hier de laatste tijd ook steeds meer moeite mee? Dan ben je mogelijk benieuwd hoe dit komt. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk een aantal mogelijk oorzaken van incontinentie op een rijtje.

Plasbuis sluit slecht(er) af

Eén van de meeste voorkomende oorzaken van incontinentie is het slecht(er) afsluiten van de plasbuis. Wanneer hier een knik in komt te zitten, kan urine niet goed weglopen. Dit kun je zelf merken doordat plassen steeds meer moeite kost. Het gevolg hiervan is dat mogelijk niet alle urine uit de blaas loopt. Omdat jouw blaas zich toch wil legen, ontsnapt dit op een ongewenst moment. Soms gaat het maar om een paar druppels, maar het kan ook om een flinke hoeveelheid urine gaan.

Verzwakte bekkenbodemspier

De bekkenbodemspier is een belangrijke spier in het menselijk lichaam. Deze spier zorgt er namelijk voor dat de blaas wordt afgesloten als je klaar bent met plassen. Op jonge leeftijd werkt deze spier meestal naar behoren, maar op oudere leeftijd kun je hem niet altijd goed meer aanspannen. Gevolg hiervan is dat de blaas niet volledig meer afgesloten kan worden, waardoor je ongewenst urine kunt verliezen. Dit gebeurt vooral bij niezen, hoesten, bukken en sporten.

Operatieve ingreep

Wie denkt dat incontinentie altijd veroorzaakt wordt door het lichaam zelf, heeft het mis. Een operatieve ingreep kan hier namelijk ook aan ten grondslag liggen. Tijdens een operatie kan er namelijk een tijdelijke of blijvende zenuwbeschadiging optreden. Gevolg hiervan is dat het je mogelijk niet meer lukt om urine (volledig) binnen te houden.

Overactieve blaas

Een overactieve blaas kan ook een oorzaak van incontinentie zijn. Wanneer hier sprake van is, trekt jouw blaas zich bij kleine prikkels ongewenst samen. De blaas hoeft hier niet vol voor te zitten, want dit kan ook gebeuren als de blaas slechts een kleine hoeveelheid urine bevat. Het afsluitmechanisme kan de urine niet langer tegenhouden, waardoor er urineverlies optreedt.

Wat kun je doen tegen ongewenst urineverlies?

Wat kun je doen tegen ongewenst urineverlies

Wie te maken heeft met incontinentie, kan hier medicijnen voor gebruiken. Soms kun je er zelfs voor kiezen om je te laten opereren. Er zijn overigens ook nog andere dingen die je kunt doen tegen ongewenst urineverlies. Incontinentie ondergoed kan je bijvoorbeeld helpen om incontinentie te verbloemen. Dit ondergoed heeft een absorberend kruis, waardoor niemand in de gaten heeft dat je urine verliest. Verlies je vooral ’s nachts urine? Dan biedt een plaswekker uitkomst. Plaswekkers gaan af zodra de sensor de eerste druppels urine detecteert. Doordat je gewekt wordt, kun je naar de wc gaan om de plas af te maken. Grote kans dat jij jouw bed hierdoor droog houdt.