Menu
Hart en vaatziekte

Een AED apparaat kopen, waar moet u op letten

Volgens het Rode Kruis krijgen iedere week zo’n 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met een gemiddelde leeftijd van 67 jaar zijn het vooral senioren die daarmee te maken krijgen. Start men binnen 6 minuten met hartmassage dan neemt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk toe. Een AED apparaat kan daarbij helpen. In dit artikel geven we meer uitleg over wat het apparaat doet, hoe u het gebruikt en hoe u een AED kunt kopen. 

Wat is een AED apparaat

AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een levensreddend apparaat. Het apparaat kan doormiddel van elektronische stroomstoten het hartritme van een slachtoffer weer op gang brengen. Omdat bij een hartstilstand iedere seconde telt is het altijd goed om een AED in uw huis te plaatsen.

Waar moet u bij aanschaf op letten

Een AED kopen kunt u tegenwoordig gemakkelijk online. Veel webwinkels zijn gespecialiseerd in AED apparaten en voorzien u met de klantenservice van de nodige informatie. Om u een handje te helpen geven wij enkele tips zodat u in ieder geval goed voorbereid een product kunt aanschaffen.

  1. Volautomaat of halfautomaat; Het enige verschil tussen deze twee opties is dat bij een halfautomaat de gebruiker zelf de schok toedient middels een knipperede knop. Een halfautomaat heeft als voordeel dat ze vaak iets goedkoper zijn en dat u zelf de controle heeft. Bent u onzeker om de schok toe te dienen dan is een volautomaat beter voor u.
  2. Reanimatie feedback; het gebruiksvriendelijke aan de apparaten is dat ze feedback kunnen geven op uw handelen. Zo zijn er apparaten die de diepte en snelheid van hartmassages registreren maar zijn er ook apparaten die het ritme aangeven.
  3. Onderhoud; belangrijk om te weten bij aanschaf is dat een AED apparaat onderhoud nodig heeft. De onderhoudskosten kunnen bij verschillende modellen erg uiteenlopen. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van de batterij of de elektrode. Kijk dus niet alleen naar de aanschafprijs maar tel er de verwachte onderhoudskosten bijop.

Hoe gebruikt u een AED

Wat het apparaat zo krachtig maakt is het gebruiksgemak. Tijdens het reanimatieproces krijgt u stap voor stap te horen wat u moet doen. Middels geluiden en plaatjes geeft het apparaat signalen waardoor u niet voor onverwachtse verrassingen komt te staan. Goed om te weten is dat een apparaat geen schok toedient wanneer het slachtoffer het niet nodig heeft. De electroden detecteren namelijk zelf of er een hartritme ontbreekt. Een kind kan de was doen.

AED apparaat in de buurt

Van alle hartaanvallen die buiten het ziekenhuis plaatsvinden gebeurt 70% in en om het huis. Het is dus goed om altijd een AED in de buurt te hebben. Mocht u niet in de mogelijkheid zijn om thuis een AED te installeren dan kunt u altijd overwegen om samen met de buurt een AED aan te schaffen. Hangt u de AED buiten op? Zorg dan dat er een AED kast omheen zit die geschikt is voor buitengebruik. Het apparaat is gevoelig voor temperatuurschommelingen waardoor er altijd een temperatuur gereguleerde kast omheen moet zitten.

Het Radboud UMC heeft samen met het Rode Kruis een AED database opgesteld waarin zij AED’s door heel Nederland in kaart hebben gebracht. Hierin kunt u gemakkelijk zien of er één bij u in de buurt hangt of dat het verstandig is om er eentje aan te schaffen.