Het vakantieseizoen staat voor de deur en dit zorgt voor topdrukte van vakantiegangers op de luchthavens. U kent het gevoel maar al te goed. Vol verwachting gaat u eindelijk die reis maken waar u zo ontzettend naar hebt uitgekeken. Op familiebezoek in een ver land, een hiking tocht, of gewoon “quality time” en tijd om een goed boek te lezen. In ieder geval een welverdiende kans om iets van uw “to do list” af te strepen.
Als u aankomt op de luchthaven, voordat u het vliegtuig ingaat, heb u tijd om taxfree te winkelen en kun u uwzelf een fles drank cadeau doen. Het is eindelijk tijd om te relaxen. In het vliegtuig kort na het opstijgen, biedt de stewardess u een welkomstdrankje aan. Heerlijk, nu ben u echt op reis! Ik ken dat gevoel maar al te goed.
Maar wat gebeurt er nu precies met uw lichaam als u alcohol drinkt tijdens een vliegreis?
Wat gebeurt er als je alcohol drinkt?
Na het drinken van een alcoholische consumptie duurt het tussen de 30 en 60 minuten voordat alcohol het maximale effect heeft bereikt. Het drinken van meerdere alcoholische consumpties in een korte tijd betekent dat uw lichaam meer alcohol binnen krijgt dan dat uw lever kan verwerken. De alcohol komt dan onverwerkt direct in uw bloedbaan waardoor de alcoholpromillage, of BAC (blood alcohol concentration), stijgt.
Als alcohol door uw bloedbaan gaat, komt het uiteindelijk bij uw hersenen terecht. Hierdoor worden de impulsen naar uw zenuwstelsel, verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de coördinatie van bewegingen, vertraagd. Maar alcohol neemt ook remmingen weg, met als gevolg ongeremd gedrag. Dit verklaart waarom er soms vrolijk en soms agressief gereageerd wordt op alcoholgebruik. Ook werkt het drinken van alcohol op uw nieren, in die zin dat u sneller uitgedroogd raakt.
Wat gebeurt er als je alcohol drinkt tijdens een vliegreis?
De barometrische druk aan boord van een vliegtuig is tijdens een vlucht lager dan op de meeste plaatsen op aarde. U kunt het vergelijken met een hoogte in de bergen van tussen de 1.800 en 2.200 meter. Door deze lagere druk neemt uw lichaam minder zuurstof op waardoor u duizelig kunt worden. We noemen dit hypoxie. Over het algemeen is dit niet erg en heeft u er geen last van, maar het kan wel hetzelfde gevoel geven als na het drinken van een alcoholische consumptie. Daarom kunt u tijdens een vlucht sneller ervaren dat u “teveel” alcohol hebt gedronken. Niet alleen jijzelf maar crew en andere passagiers merken dit ook, als u teveel drinkt.
Kortom: omdat er minder zuurstof in ue bloed zit, lijkt u sneller dronken in de lucht dan op de grond na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol. Maar uw
alcoholpromillage is niet hoger dan na het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol onder vergelijkbare omstandigheden op de grond. Een complicerende factor is dat de lucht aan boord droger is en dat, samen met het uitdrogende effect van het drinken van alcohol, u sneller uitgedroogd kunt raken. Om uitdroging tegen te gaan, adviseer ik u om water te drinken bij elke alcoholische consumptie. Daarbij adviseer ik u om niet te veel zout voedsel te eten want ook daar krijgt u meer dorst van.
Cabin attendant offers a drink
Wat is het beleid van KLM met het serveren van alcoholische consumpties aan boord?
Of er wel of niet alcohol geserveerd wordt verschilt per luchtvaartmaatschappij en bestemming. Bij KLM kunt u uw reis voorbereiden en zelfs vooraf het menu (inclusief drank assortiment) van jouw specifieke vlucht bekijken.
Inflight service
De veiligheid en comfort van zowel passagiers en crew zijn voor de luchtvaartmaatschappijen de hoogste prioriteit. Ongepast gedrag van passagiers door alcoholmisbruik valt onder het internationale rechtssysteem. De gezagvoerder van het vliegtuig is geautoriseerd om lastige passagiers van het vliegtuig te laten verwijderen en over te dragen aan de lokale autoriteiten.
Conclusie: geniet, maar drink met mate, ook tijdens het vliegen!
En mocht u nog andere vragen hebben over gezondheid en vliegen: kom langs bij een van de Travel Clinics van KLM Health Services.