ANBO wil dat het kabinet snel na de vakantie met de ouderenorganisaties in overleg gaat over de overgangsperiode naar een nieuw pensioenstelsel. Het debat over het stelsel in de Tweede Kamer leverde vorige week niets concreets op, terwijl ouderen hun pensioen bedreigd zien door kortingen. De politiek laat de ouderen zo bungelen, vindt ANBO.
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft weliswaar eerder gezegd dat de meeste kortingen worden voorkomen, omdat pensioenfondsen alleen hoeven te korten als zij een dekkingsgraad onder de 90 procent hebben. Dat is ondanks het herstel in het tweede kwartaal bij de twee grootste fondsen (ABP en Zorg en Welzijn) nog steeds het geval. Zij komen tussen de vier en vijf procent te kort, zo blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal die vandaag bekend zijn gemaakt.
Derde minder waard
ANBO heeft politiek Den Haag ook laten weten dat door veranderende rekenregels volgend jaar opnieuw – forse – kortingen dreigen. Bovendien zou er zes jaar überhaupt niet geïndexeerd kunnen worden, waardoor pensioenen sinds de financiële crisis een derde minder waard worden.
Wel zuur niet zoet
ANBO pleit ervoor om de nieuwe regels zo spoedig mogelijk toe te passen. Ook ABP-voorzitter Corine Wortmann heeft dat bepleit. Daardoor zouden kortingen kunnen voorkomen en indexatie dichterbij worden gebracht – precies wat Koolmees pensioendeelnemers belooft. Bovendien hebben de huidige pensioendeelnemers niets aan een nieuw stelsel als zij moeten wachten: ze zijn gemiddeld 75 jaar oud en zouden in de 80 zijn voordat het stelsel in werking is. “Zij krijgen wel het zuur van het oude stelsel en missen het zoet van het nieuwe”, zei Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, eerder. Overigens zou ANBO kortingen wel kunnen accepteren als die volgens de nieuwe regels noodzakelijk zouden zijn.
ANBO schreef onlangs in een brief aan de Tweede Kamer dat gepensioneerden definitief een derde van hun pensioen dreigen kwijt te raken als er geen goede overgangsregeling naar het nieuwe pensioenstelsel komt. In het nieuwe stelsel is het onmogelijk om dat verlies goed te maken.
KLIK HIER VOOR DE BRIEF VAN ANBO AAN DE TWEEDE KAMER
Bron: ANBO