Menu
Spaargeld & Pensioen

Bent u er al klaar voor?

De 5 grootste pensioenfondsen hebben opnieuw een dekkingstekort, wat betekent dat?

Pensioenfondsen maken sinds 2015 al gebruik van een zogeheten beleidsdekkingsgraad. Dit is een andere dekkingsgraad dan de ‘gewone’ dekkingsgraad, het verschil zit hem in het moment waarop er naar de financiële situatie wordt gekeken. Bij de dekkingsgraad wordt er aan het einde van de maand gekeken naar de financiële situatie. Daarentegen wordt er bij de beleidsdekkingsgraad gekeken naar de gemiddelde financiële situatie van de afgelopen 12 maanden. Doordat de pensioenfondsen tegenwoordig gebruikmaken van de beleidsdekkingsgraad ontstaat er een stabielere hoogte van de pensioenen.

Desondanks heeft het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, een erg lage dekkingsgraad. In februari dook deze dekkingsgraad onder de kritische grens van 90%. De hoogte van deze dekkingsgraad was in februari slechts 88,2.%.
De gemiddelde dekkingsgraad ten aanzien van het afgelopen jaar, ofwel de beleidsdekkingsgraad genoemd is 97,3%. Dit betekent dat het ABP een dekkingstekort van maar liefst 7% heeft.

Maar wat betekent dat voor u?
Het ABP zal de pensioenfondsen voor 2017 moeten verlagen. De grote pensioenfondsen geven aan dat indexeren, het verhogen van het pensioen naar loon of inflatie, er niet meer in zit, daarnaast komen er waarschijnlijk kortingen op de pensioenfondsen. Dit is het gevolg van deze zeer lage dekkingsgraad.

Hoe nu verder?
Staatssecretaris Klijnsma gaat in overleg met De Nederlandse Bank. De Nederlandse Bank geeft aan dat de rekenrente vastgesteld moet worden. De pensioenfondsen waarderen aan de hand van deze rente hun toekomstige verplichtingen.

Houdt uw pensioen dus goed in de gaten en maak indien nodig een extra spaarpotje voor later.

Ik houd u op de hoogte als er meer ontwikkelingen zijn.

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.