Dat we binnenshuis zorgen voor een goede verlichting, is logisch. Tenslotte moet de sfeer binnen warm en gezellig zijn en bovendien willen we graag kunnen zien wat we doen. Dit geldt echter niet voor buitenverlichting, die zowel in de stad als op het platteland nog relatief weinig gebruikt wordt. Toch heeft buitenverlichting een aantal grote voordelen, die maken dat het verstandig is om erover na te denken. Hebt u buitenverlichting nodig? Lampenonline.com zet een aantal redenen op een rijtje waarom het verstandig is om buitenverlichting aan te schaffen.
Inbraakbeveiliging
Steeds meer mensen nemen buitenverlichting die automatisch aanspringt als er beweging is. Dat doen ze niet alleen voor de gezelligheid of om mensen welkom te heten, maar ook voor hun eigen veiligheid. Een eenvoudige installatie van bijvoorbeeld In-Lite verlichting, met een bewegingssensor, schrikt inbrekers af. Tenslotte is de inbreker op dat moment voor iedereen zichtbaar, ook voor de oude buurvrouw die toevallig naar buiten kijkt of de meneer die zijn hondje uitlaat. Inbrekers werken bij voorkeur in het donker, waar ze ongestoord hun gang kunnen gaan.
Praktische bescherming
Het kan voorkomen dat een tuinpad hobbelig is of vol ligt met spullen. Een opstekende rand, een scheefliggende tegel of een slordige deurmat kunnen al zorgen voor een lelijke val met alle gevolgen van dien. Daarom is buitenverlichting niet alleen handig om inbrekers buiten te houden, maar helpt het ook om uzelf veilig naar binnen te loodsen. Een eenvoudige buitenverlichting-installatie kan veel nare ongelukjes voorkomen, waardoor u goed beschermd de donkere wintermaanden doorkomt.
Energiegebruik
De oudere systemen waren niet alleen duur in aanschaf, maar kostten ook veel energie. Moderne verlichting is echter bijzonder efficiënt, waardoor u het stroomgebruik nauwelijks merkt. Vooral LED-verlichting geeft goede verlichting en is heel energiezuinig. Een In-Lite installatie gebruikt gemiddeld 100 watt wanneer ze de hele nacht aanstaat. Wordt er gebruik gemaakt van een bewegingssensor, dan gebruikt de verlichting nauwelijks nog stroom.
Aanleg van buitenverlichting
Vroeger was buitenverlichting eigenlijk alleen bij professionele bedrijven te bestellen. Het kostte dan een flinke duit om het systeem te laten aanleggen en wanneer er iets mis mee was moest er een monteur komen om het op te lossen. Een In-Lite systeem is echter gemakkelijk te installeren, zonder gevaren of risico’s. Omdat het gaat om een 12-volt installatie, is het onmogelijk om kortsluiting te veroorzaken. De duidelijke handleiding zorgt dat ook dames de installatie gemakkelijk aankunnen. U hebt de keuze uit verschillende systemen, van automatische verlichting die de hele nacht brandt tot verlichting die u zelf handmatig instelt.
Conclusie
Buitenverlichting is de laatste jaren steeds goedkoper geworden in aanschaf en aanleg. Dankzij energiezuinige lampen, is ook het energiegebruik nauwelijks het vermelden waard. Daarvoor in ruil bent u verzekerd van een goede beveiliging tegen inbrekers, die vast liever hun inbraakpoging ergens anders ondernemen. En als grootste voordeel: de kans op nare ongelukjes in het donker wordt drastisch verkleind, waardoor u veel gemak zult hebben van uw nieuwe buitenverlichting.