Menu
Een eigen huis

Campagne om eigen huis zuiniger te maken

Energie besparen doe je nu. Dat is het motto van een campagne om huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren. Veel mensen hebben geen idee wat isolatie kost, en 60 tot 70% schat te laag in wat het oplevert. Uit een enquête blijkt dat de helft van de ondervraagden wel (zeer) geïnteresseerd is in energiebesparende maatregelen. Het scheelt in de stookkosten, levert meer comfort in huis op en is goed voor het milieu. Ruim 70% vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert. Veel mensen (71%) kennen de verschillende mogelijkheden. Slechts een kwart weet dat er subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen.

De campagne loopt de komende drie jaar met tv- en radiospots, aandacht op internet en een speciale website. Daar kunnen huiseigenaren advies op maat krijgen: de mogelijkheden, de kosten en opbrengsten, de financiering met subsidie of goedkope lening. Ook krijgen ze hulp bij het vinden van een isolatiebedrijf of leverancier. Een gebreide ’tochthond’ en een ’tochtslang’ spelen de hoofdrollen in de campagne: zij worden werkloos als in het huis isolatie wordt aangebracht.

Voorbeelden
Op de website www.energiebesparendoejenu.nl staan verschillende voorbeelden.

  • Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.
  • Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.
  • In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.

Subsidie van 20 procent
Wie twee verschillende isolatiemaatregelen in één keer neemt (dak, gevel, vloer, spouwmuur of ramen) kan een subsidie van ongeveer 20 procent krijgen. Daar bovenop is dan ook subsidie mogelijk voor isolerende deuren en kozijnen voor driedubbel glas.
Ook verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.
Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar.

Voor verhuurders van huurhuizen zijn er al andere subsidieregelingen voor energiebesparing. Bij zeer energiezuinige huizen (‘nul-op-de-meter’) kan de verhuurder een bijdrage van de huurder vragen. De huurder betaalt dan niet of nauwelijks voor energie, en is netto hetzelfde kwijt aan woonlasten voor een huis met meer comfort.

Goedkope lening
Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Het Rijk voert de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ samen met de energieloketten van de gemeenten, met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Zie ook Facebook: www.facebook.com/energiebesparendoejenu/