Je gaat er misschien vanuit dat je na je pensionering je huidige levensstijl kunt voorzetten. Maar is dat wel zo? Menig Nederlander heeft een gat in de pensioenopbouw bij zijn werkgever, met gevolgen voor je inkomen later. We laten je zien hoe je een pensioengat herkent. En repareert door bijvoorbeeld te gaan pensioen beleggen.
Als je na je pensionering niet dezelfde koopkracht hebt als op dit moment, heb je een pensioentekort. Oftewel, een pensioengat. Daardoor kun je straks je huidige levensstijl niet voortzetten. Zo’n pensioengat kan op verschillende manieren ontstaan. Misschien weet je daardoor niet eens dat je een tekort hebt.
Hieronder oorzaken van een pensioengat voor je op een rij:
Veel verschillende werkgevers
85 procent van de Nederlandse werknemers bouwt pensioen op zijn werkgever. Maar niet bij dezelfde werkgever, we wisselen steeds vaker van baan. Zo ontstaat een bonte verzameling grote en kleine pensioenpotjes. Als de pensioenregelingen tussen werkgevers verschillen, bouw je waarschijnlijk te weinig pensioen op. Bijvoorbeeld omdat het pensioen dat jij in het verleden opbouwde na je vertrek niet langer wordt aangepast aan de actuele loon- en prijsstijgingen door indexatie. Goed dus om tijdig in kaart te brengen wat al die potjes samen straks naar verwachting opleveren. Een overzicht vind je op mijnpensioenoverzicht.nl.
Is je pensioen versoberd?
Veel pensioenregelingen zijn in de afgelopen jaren minder aantrekkelijk geworden. Door bezuinigen door de werkgever krijg je straks misschien minder pensioen of is de hoogte van je pensioenuitkering niet langer gegarandeerd. Let ook op de al eerder genoemde indexatie, die is bij veel pensioenregelingen in de afgelopen jaren stopgezet. Die indexatie zorgt er voor dat je pensioenuitkeringen meestijgen met de inflatie, op lange termijn daalt namelijk de koopkracht van je geld.
Veranderingen door de overheid
De overheid stimuleert de opbouw van pensioen met fiscale voordelen. Een aantal daarvan zijn versoberd in de afgelopen jaren. Daardoor kan een gat ontstaan tussen je huidige inkomen en je inkomen later. Verdien je bijvoorbeeld meer dan circa 105.750 euro bruto per jaar, dan krijg je te maken met de aftopping van de pensioenopbouw. Over je salaris boven dit bedrag bouw je daardoor bij je werkgever vaak geen pensioen meer op. Wil je straks toch pensioen over het meerdere, moet je zelf zorgen voor aanvulling.
Let op: Heb je een partner, dan heeft dit ook effect op het nabestaandenpensioen dit zal hierdoor worden beperkt. Kijk of je werkgever mogelijk een collectieve overlijdensrisicodekking heeft of een regeling die zorgt voor een aanvulling op het nabestaandenpensioen.
Een scheiding
Ben je in het verleden gescheiden dan heb je met je partner ook afspraken gemaakt over de verdeling van jullie pensioen. Afhankelijk van die afspraken moet je een flink deel van je pensioen met je ex delen. Of krijg je een deel van het pensioen van hem of haar. Goed dus om in te schatten welk effect dit op je pensioen heeft. Zeker omdat de verdeling vaak niet is verwerkt in het overzicht van mijnpensioenoverzicht.nl. Een gespecialiseerd financieel adviseur kan je daarbij helpen.
Zo repareer je je pensioen tekort
Zo’n pensioengat is vervelend, maar reparatie is mogelijk. Zeker als je snel start met het gestaag opbouwen van pensioen. Daarbij kun je slim gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden. De overheid houdt daarbij rekening met de jaren dat je te weinig pensioen bij je werkgever opbouwde. Je kunt zelfs voor een aantal jaar terug een pensioentekort op een fiscaal aantrekkelijke manier aanvullen. Let op: het tekort aan pensioen door een scheiding wordt door de fiscus niet als een pensioengat gezien. Maar laat je niet weerhouden om in actie te komen en zet bijvoorbeeld maandelijks een klein bedrag opzij. Dat is een kleine moeite nu, die er voor zorgt dat je straks je gewenste levensstijl kunt voortzetten.