Uit onderzoek van het programma Keer Diabtes2 Om blijkt dat verandering van levensstijl vier van de tien mensen met diabetes type 2 van de medicijnen afhelpt. Maar welke aanpassingen vergt dat precies? We geven een aantal tips.
Een gezond voedingspatroon
Gezond eten is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl, zo niet de belangrijkste. We geven je een aantal handvaten voor een gezond voedingspatroon:
- Eet voldoende groente en fruit.
- Kies voor volkoren rood, rijst en pasta in plaats van de andere varianten. Vooral ‘witte’ koolhydraten (bijvoorbeeld wit brood of ‘normale’ pasta) zijn niet goed voor diabetespatiënten.
- Eet in ieder geval één keer per week vis. Vis bevat namelijk veel omega 3-vetzuren. Denk aan zalm, haring of sardientjes.
- Laat rood vlees zoveel mogelijk staan en kies liever voor mager vlees. Kipfilet is daar een goed voorbeeld van.
- Drink voldoende water, ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen leeftijd en inspanning een rol.
- Eet peulvruchten als bonen, linzen en erwten.
- Eet ongezonde snacks en drink alcohol en frisdranken met mate. Probeer op te zoek gaan naar gezonde snacks die je ook lekker vindt, zodat je trek in ongezond eten verdwijnt. Vind je water en thee te saai en mis je de smaak van frisdrank? Maak dan fruitwater. En als je toch graag af en toe een glaasje frisdrank wilt drinken, kies dan voor de light versie.
- Noten zijn voedzaam en kunnen een gezonde snack zijn. Je kut bijvoorbeeld voor amandelen of walnoten gaan.
- Kies zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte producten. In kant-en-klare maaltijden zit bijvoorbeeld veel zout.
Het is begrijpelijk dat je af en toe wel eens zin hebt in een glaasje alcohol of een ongezonde snack. Dat kan best, zolang je het maar niet te vaak doet. Het moet de uitzondering zijn en niet de regel.
Beweeg regelmatig
Het is naast gezonde voeding ook ontzettend belangrijk om te bewegen. En dat houdt echt niet per se in dat je in de zware gewichten hoeft te hangen. Regelmatig wandelen of fietsen is bijvoorbeeld heel goed, doe dat het liefst dagelijks. Daarnaast is het aan te raden om ongeveer drie per week een intensievere sport te beoefenen.
Het is sowieso goed om vaak naar buiten te gaan. Je lichaam maakt vitamine D aan door zonlicht en dit zou de kans op diabetes verlagen. In de wintermaanden – wanneer de zon zich veel minder laat zien – kun je dit aanvullen met voedingssupplementen die vitamine D bevatten.
Afvallen
Ben je te zwaar? Dan is er noodzaak om af te vallen. Je kunt door je BMI te berekenen erachter komen of dit nodig is of niet. Door een gezonde levensstijl zal je in principe al wat kilo’s verliezen, maar niet altijd. Overleg in dat geval even met je dokter hoe je het beste kunt afvallen. Zomaar met een crashdieet beginnen is namelijk geen goed idee.
Een goede nachtrust
Een goede nachtrust helpt in de strijd tegen diabetes. Het gaat erom dat je niet te weinig en niet te veel slaapt: tussen de 6 en 8 uur. Hoeveel slaap je precies nodig hebt is persoonlijk. Ga het liefst elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed en word op natuurlijke wijze wakker, zonder wekker. Je komt er dan snel achter hoeveel uren slaap voor jou het beste is. Van je slaapkamer een fijne en comfortabele plek maken kan je nachtrust bevorderen. Zorg daarnaast dat het goed donker is als je gaat slapen en dat de ruimte de juiste temperatuur heeft.
Voorkom stress
Stress voorkomen is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het nu eenmaal lastig om je niet gestrest te voelen. Toch zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om stress te verminderen. Simpel gezegd moet je een volle agenda vermijden. Plan nooit te veel verplichtingen in op één dag en durf ook af en toe nee te zeggen. Wees je daarnaast bewust van het belang van vrije tijd.
Acupunctuur
Heb je wel eens aan acupunctuur bij diabetes gedacht? Dit kan zeker een effectieve behandelmethode zijn, al is het wel een voorwaarde dat je een gezond voedingspatroon hebt, voldoende beweegt en niet te zwaar bent. Het is dus een goede aanvulling op bovenstaande zaken.
Let op: het lukt niet altijd om van de medicijnen af te gaan
Er zijn geen garanties dat je de pillen en insulinespuit straks links kan laten liggen zodra je je levensstijl verandert. Dit verschilt per persoon. Houd er dus rekening mee dat je medicijnen nodig zal blijven hebben. Desondanks is een gezonde levensstijl natuurlijk nooit een slecht idee.