Menu
Zorg & Hulp

Doorbreek de taboe op ouderenmishandeling

Praat erover en zoek hulp

Een tik, een scheldpartij, verwaarlozing of gedwongen testamentverandering. Ouderenmishandeling is veel meer dan lichamelijke mishandeling. Als slachtoffer praat je er liever niet over. Je schaamt je er voor, je weet niet wat je moet doen of je bent bang dat je enige bezoekje in de week wegvalt door het probleem aan te kaarten. En als betrokkene is het ook lastig om hulp te zoeken. Want wat doe je, wanneer je ziet dat je vader het niet meer aan kan om je moeder thuis te verzorgen?

Meer dan lichamelijke mishandeling
Ouderenmishandeling komt veel vaker voor dan je denkt. 200.000 Nederlanders van 65 jaar en ouder zijn jaarlijks slachtoffer. Ook kent ouderenmishandeling allerlei vormen. Bijna iedereen denkt meteen aan lichamelijke- en psychische mishandeling, terwijl ook verwaarlozing, financiële uitbuiting en seksueel misbruik regelmatig voorkomen. Toos (88) woont nog thuis en is afhankelijk van een vrijwilliger voor de dagelijkse boodschappen. Ze weet dat hij schulden heeft en moeilijk kan rondkomen. “Er verdwijnt geld van mijn rekening wanneer ik hem boodschappen laat doen. Toen ik de boodschappen zelf deed was het allemaal veel goedkoper. Maar ja, wanneer ik er iets van zeg, heb ik straks geen eten meer. Wie komt mij dan helpen?”

Praat erover, je bent niet alleen
Veel betrokkenen vinden het lastig om over ouderenmishandeling te praten. Zij willen niet toegeven dat het hen overkomt of zij schamen zich ervoor. Maar je moet er juist wél over te praten, want ouderenmishandeling stopt nooit vanzelf. Ook is het belangrijk dat vrijwilligers, huisartsen en mantelzorgers de signalen van ouderenmishandeling kennen. Hulp van buiten is vaak nodig om ouderenmishandeling te stoppen.

Veilig bellenAls je er niet over durft te praten met een bekende, dan kun je altijd veilig en anoniem bellen naar het Steunpunt Huiselijk Geweld op telefoonnummer: 0900 – 126 26 26 (vijf cent per minuut). Het telefoonnummer is afgeschermd en komt later niet op je telefoonrekening, zodat niemand ziet dat je hebt gebeld. Je krijgt dan iemand aan de lijn die je verder kan helpen en je in contact kan brengen met hulpverleners in je eigen regio. Ook kan je hier terecht voor vragen en advies.

STOPPER
Jaarlijks worden 200.000 Nederlanders van 65 jaar en oudere slachtoffer van ouderenmishandeling. Betrokkenen willen vaak niet toegeven dat het hen overkomt, zij schamen zich ervoor of zij weten niet hoe ze hulp moeten zoeken. Maar het is heel belangrijk om er juist wél over te praten, want ouderenmishandeling stopt nooit vanzelf. Als je er niet over durft te praten met een bekende, kun je anoniem en veilig bellen naar het centrale telefoonnummer van het Steunpunt Huiselijk Geweld, 0900 – 126 26 26 (vijf cent p/m). Het Steunpunt is er voor iedereen die ouderenmishandeling wil laten stoppen.

 

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.