Menu
Huishouding en Apparatuur

Eten uit een Airfryer gezonder dan uit de Frituurpan?

Waar eerder ieder huishouden wel over een frituurpan beschikte heeft deze nu plaats gemaakt voor de Airfryer. In een Airfryer bakt u niet meer in frituurvet maar door middel van hete lucht. Is het eten dat in de Airfyer gemaakt wordt ook daadwerkelijk gezonder dan uit de frituurpan?

Heteluchtoven

De fryer kan eigenlijk gezien worden als een kleine heteluchtoven. Veel combimagnetrons beschikken over een hete lucht functie. Door dat u uw eten niet in het vet laat zakken voelt een hete lucht bereiding als de betere keuze maar is dit ook zo? Patat blijft natuurlijk een snack of patat, een kroket of een frikadel nu in de frituur of in de airfyer wordt gebakken, het blijft een ongezonde keuze. Toch kan een fryer er wel voor zorgen dat u iets minder calorieën binnen krijgt dan bij het frituren.

Maaltijden bereiden in de Airfryer

Een airfryer kan zeker wel zorgen voor gezond eten. Bij het bakken van kip of vis kunt u zelf een beetje olie toevoegen. Wanneer u vis frituurt zal het heel vet worden terwijl u in de airfyer hier geen last van heeft. Probeer uw eten in de kleine hete luchtoven op maximaal 180 graden te bereiden. Door op een lage temperatuur te bakken zal er minder acrylamide ontstaan. Een hoge inname van de stof acrylamide kan schadelijk zijn voor mensen. Vooral bij gefrituurde aardappelproducten zit veel acrylamide. Door te bakken in een fryer op een lage stand zal er minder acrylamide in het product zitten.

Nooit meer frituren

Of de Airfyer echt zoveel gezonder is dan de frituurpan zijn de meningen verdeeld. Een snack uit de fryer kan iets gezonder zijn dan uit de frituurpan maar levert nauwelijks voordelen op. Maaltijden bereiden in de Airfyer is prima, zeker omdat u normaal gesproken dit ook zou kunnen doen in een heteluchtoven. Een Airfryer kan een mooie toevoeging zijn voor u keukenapparatuur maar hoeft niet direct uw frituurpan te vervangen.