Wanneer je een moestuin bijhoudt, dan is het ultieme doel om te kunnen oogsten [vind ik] en dat is ook wel het leukste. De beloning voor het harde werken. Elk jaar is anders [vooral vanwege de weersomstandigheden] en elk jaar leer je weer wat bij. Het helpt ook wanneer je veel info hebt over de groentes die je wilt kweken.
De witte asperges groeien onder de grond en dat proces is dus aan je gezichtsveld ontrokken. Op de foto zie je wat er onder die bult grond gebeurt. Dit helpt bij het steken van de asperges, want ze groeien dicht bij elkaar en dus weet je nu dat te vroeg steken geen zin heeft en je een lange steker nodig hebt. Kijk vooral naar de bult en op de plekken waar deze barsten vertonen groeit een asperge.
Op het moment dat je groenten laat staan en laat schieten, maakt deze de eigen zaadjes aan. Toch worden veelal de boerenkoolplantjes in de grond gezet, maar op deze foto zie je hoe de boerenkoolplant haar zaadjes maakt.
Let echter op de knolvoet, want deze ziekte is moeilijk te bestrijden. Vaak ook de reden om onder andere de boerenkoolstengsels zo snel mogelijk uit de grond te halen. Maar heb je een goede en gevarieerde zaaiwijze [dus niet steeds dezelfde groente op dezelfde plek], een goede zuurtegraad van je grond [pH 5,8] en goede vochtige grond], dan kan het een keer laten staan van een boerenkoolplant geen kwaad.
Het proberen waard!
——-
Vindt u dit bericht leuk? Like mijn Facebookpagina en blijf op de hoogte van mijn ervaringen in de keuken en de (moes)tuin