Als je met pensioen bent, kun je genieten van je welverdiende vrijheid. Toch kan het best zo zijn dat je uitdaging mist. Er zijn dan ook genoeg senioren die tóch wat willen werken tijdens hun pensioen. Het ondernemerschap klinkt misschien spannend, maar het kan een fijne en logische stap zijn voor gepensioneerden die de werkvloer missen. Als ondernemer kun je namelijk het werk doen wat je leuk vindt en ben je onafhankelijk. Het is wel belangrijk dat je een goed zakenplan opstelt. Ga je al je opgedane kennis inzetten om een adviserend beroep uit te voeren? Dan zijn er speciale aandachtspunten om rekening mee te houden in je bedrijfsvoering. In dit artikel delen we tips en tricks.
Juiste verzekeringen afsluiten
Er zijn als ondernemer veel verzekeringen om af te sluiten. Als zelfstandig ondernemer krijg je bijvoorbeeld te maken met bedrijfsaansprakelijkheid. Hier kun je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering voor aanvragen, om verzekerd te zijn bij schade en fouten. Er zijn verschillende zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen. Denk aan de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor vergoeding van schade die jij, jouw werknemer of product bij een ander veroorzaakt. Dit is een relevante verzekering voor vrijwel alle ondernemers. Voor ondernemers met adviserende beroepen is daarnaast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp van belang, specifiek gericht op beroepsfouten. Als je anderen adviseert, in welke beroepsgroep dan ook, kun je aansprakelijk worden gehouden voor eventuele fouten. Het kan gaan om een verkeerd advies of onjuistheden. Maar ook om inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht. Dit kan flinke schadeclaims opleveren. Vraag daarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan, met een dekking afgestemd op je beroep.
Marktonderzoek doen
Om je onderneming succesvoller en winstgevender te maken, is het slim om marktonderzoek te (laten) doen. Doe dit in ieder geval bij de start van je bedrijf, om in kaart te brengen met welke markt je te maken krijgt. Maar ook als je al een tijd aan het ondernemen bent, is het een idee om weer eens een dergelijk onderzoek uit te (laten) voeren. De markt verandert immers: het is belangrijk om op de hoogte te blijven. Natuurlijk is het een tijdrovende investering, maar je kunt er uiteindelijk juist veel uit halen. Zo vind je namelijk de juiste klanten en opdrachtgevers, die precies bij jouw bedrijf passen.
Blijf ontwikkelen
Of je nu geboren bent voor een adviserende rol of niet: blijf jezelf ontwikkelen! Zo spring je er namelijk tussenuit en kiest men eerder voor jou dan voor je concurrenten. Er worden veel trainingen en cursussen gegeven op het gebied van adviserende beroepen. Denk aan trainingen in argumenteren, inlevingsvermogen, feedback geven, probleemoplossend vermogen of presenteren. Het is raadzaam om van tijd tot tijd een cursus te volgen. Start met een onderwerp waar je in wilt groeien. Maar het is ook interessant om een cursus te volgen in een thema waar je al goed in denkt te zijn, om toch verrassende nieuwe inzichten op te doen. Of volg een cursus op een ander gebied, niet alleen op adviserende rollen gericht: het is maar net in welk thema je je wilt verdiepen of waarin je jezelf verder wilt ontwikkelen. Van een social media cursus tot een tijd management training. De verdieping maakt uiteindelijk ook weer dat je je zelfverzekerder voelt in je werk. In het verlengde speelt dit een rol in het succesvol afronden van projecten.
Presenteer jezelf
In een adviserende rol is het belangrijk om jezelf op de juiste manier te presenteren. Zeker als zelfstandig ondernemer, omdat je natuurlijk wilt dat klanten bij jou terechtkomen. Het is essentieel om jezelf zowel digitaal (op je website en social media) als in het echte leven (bij ontmoetingen, telefoongesprekken en vergaderingen) op de juiste manier te presenteren. Laat een goede indruk achter: of het nu om een eerste ontmoeting gaat of een latere samenkomst. Zo groeit het vertrouwen van je klanten en opdrachtgevers in jou. Er zijn verschillende belangrijke eigenschappen om na te streven in een adviserende rol. Zo wil je je mannetje staan: durf er echt te staan en je mening te tonen. Daar is best wat lef voor nodig. Toon overwicht en laat zelfvertrouwen zien, zeker bij de adviezen die je uitspreekt. Maar wees ook behulpzaam en betrouwbaar. Luister naar de ander: hoewel jij met advies komt, wil je ook klantgericht zijn en een luisterend oor bieden. De juiste balans is hierin van belang.
Als ondernemer met een adviserend beroep is het zaak om goed in de markt te staan en jezelf op de juiste manier te presenteren. Denk ook aan specifieke praktische zaken, zoals het aanvragen van passende verzekeringen. Zo richt je je bedrijf op doordachte wijze in.