Veel consumenten met een elektrische fiets ervaren na een aantal jaren problemen hun fietsaccu. Vaak is de actieradius na 2-3 jaar al merkbaar kleiner geworden: het aantal kilometers dat per lading gefietst kan worden neemt af of de accu geeft plots helemaal geen ondersteuning meer. De oorzaak hiervan is vaak slijtage. De fietsaccu heeft namelijk een beperkte levensduur van gemiddeld 5 jaar. De actieradius neemt jaarlijks met zo’n 15% af en uiteindelijk is de fietsaccu aan vervanging toe, omdat er nog maar een paar kilometer ondersteuning overblijft.
Het is erg belangrijk om de kwetsbare batterij goed te behandelen. De manier waarop je omgaat met de fietsaccu is namelijk van grote invloed op de levensduur. Wanneer je de batterij op de juiste manier oplaadt en bewaart, kan dit de levensduur met een aantal jaren verlengen. De volgende tips helpen je hierbij:
Bewaren
Het is verstandig om de accu op kamertemperatuur te bewaren tijdens het opladen. Te hoge, maar ook te lage temperaturen hebben een negatief effect op levensduur van de batterij. Het komt vaak voor dat de accu voor langere tijd bewaard wordt bij koude temperaturen, bijvoorbeeld in de garage. Dit is schadelijk voor de energiecellen.
Laden
Je doet er goed aan om de accu na elke fietsbeurt op te laden. Daarnaast is het aan te raden eens per maand een volledige laadcyclus te doorlopen. Dit houdt in dat de accu helemaal leeggefietst en daarna weer bijgeladen moet worden. Deze cyclus zorgt ervoor dat de batterij weer opnieuw gekalibreerd wordt.
Ontladen
Het komt regelmatig voor dat een accu na een lange fietstocht bijna helemaal leeggereden wordt. Het is dan wel belangrijk om een lege fietsaccu zo snel mogelijk weer op te laden, het liefst dezelfde dag nog. Als hier te lang mee gewacht wordt kan diepteontlading en blijvende schade kan ontstaan. Daarnaast zorgt herhaaldelijk diep ontladen op lange termijn voor een daling van de capaciteit.
En in de winter?
Het is vooral schadelijk om de accu voor een langere tijd leeg weg te leggen, bijvoorbeeld gedurende de wintermaanden. Gebruik je de e-bike een tijdje niet? Leg de accu weg met 50% lading in een ruimte op kamertemperatuur. Het is verstandig om eens per twee maanden de accu weer even bij te laden.
Ook al verzorg je de fietsaccu nog zo goed: geen enkele accu kent het eeuwige leven. Uiteindelijk zal de batterij helemaal versleten zijn en is het noodzakelijk om deze te vervangen voor een nieuwe. Een nieuwe accu bij de dealer is vaak erg prijzig (€500 of meer), de batterij is dan ook het duurste onderdeel van de e-bike. Er kan tegenwoordig ook gekozen worden voor revisie van de fietsaccu. Dit houdt in dat de oude energiecellen vervangen worden voor nieuwe cellen. In veel gevallen is een gereviseerde fietsaccu weer zo goed is als nieuw.