Eieren. Wat mij hierover opvalt is dat iedereen zijn/ haar ei anders eet. De één eet ze gekookt, de ander gebakken. Maar we gaan het gewoon maar eens over eieren hebben, misschien leest u iets wat u niet wist en toch handig is om te weten.
Hoe (on)gezond zijn eieren?
Een groot voordeel van eieren is dat u er niet dik door kunt worden, een gemiddeld ei bevat namelijk maar 75 kcal. En als pluspunt, door de antioxidanten die ze bevatten, kunnen eieren ouderdomsgebonden oogziektes tegengaan.
Ook is het een enorme bron van eiwitten. Ze bevatten ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Veel mensen denken alleen wel, dat eieren slecht voor het cholesterolgehalte, maar dit is niet helemaal waar. U kunt zonder problemen 2 tot 3 eieren per week eten, een eiwit bevat namelijk maar 200 mg cholesterol.
Het enige waar u voor moet oppassen is salmonella, dit is een darmbacterie dat ontstaat via besmet voedsel. Dit kunt u oplopen door uw eieren niet goed te verhitten of rauw ergens doorheen te mengen. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich d.m.v. ontlasting.
De eicode
Misschien is het u ooit opgevallen dat de eieren altijd een stempel bevatten met “biologisch”, “vrije-uitloop” en “scharrel”.
De stempel is dan de eicode, dit geeft aan hoe een kip geleefd heeft. Neem bijvoorbeeld de eicode: 2-NL-45146 01.
De 2 geeft aan dat de kip een scharrelkip of een rondeel is. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere getallen:
- 0 – Biologisch ei
- 1 – Vrije uitloopei/ grasei
- 2 – Scharrelei/ rondeel
NL is voor de hand liggend, dit staat voor Nederland, het laat zien waar de eieren vandaan komen.
En de laatste getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit is voor als er met de eieren iets mis is. Zo kunnen ze het ei weer terug naar het bedrijf vinden.
Testen op versheid
Versheid blijft bij eieren toch nog het belangrijkste onderdeel. En het is vrij makkelijk om er achter te komen, u hoeft het ei alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Als het ei is zijn geheel blijft drijven is het echt tijd om het ei weg te gooien.