Menu
Sport & Beweging

Hoe ontstaat een zweepslag in de kuit?

U bent lekker bezig met sporten en ineens schiet het u in de kuit. Een pijnlijke scherpe pijn, vaak zo heftig dat u ook niet meer verder kunt lopen.  Hoe ontstaat een zweepslag in de kuit en hoe kunt u de klachten verhelpen?

Wat is een zweepslag en hoe ontstaat het

Een zweepslag komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak ontstaat het scheurtje in de spier wanneer u kort veel kracht zet. Dit kan tijdens het sporten zijn maar het kan ook voorkomen wanneer u stil staat. Wanneer u een berg of heuvel op fietst en kracht zet op de pedalen kan het ook in uw kuit schieten. Een zweepslag is een scheurtje in uw spier, meestal scheuren er ook meerdere bloedvaatjes. Een zweepslag komt vaker voor bij mensen van 40 jaar of ouder. Heeft u al eens een zweepslag gehad? Dan loopt u de kans vaker een spierscheurtje op te lopen.

Hoe komt u er weer vanaf?

Een Zweepslag is zeker de eerste dagen zeer pijnlijk maar het gaat uiteindelijk vaak vanzelf wel weer over. Probeer na dat het in uw kuit geschoten is direct uw been hoog te leggen. Koel uw kuit langdurig om verdere zwelling te voorkomen. Na een aantal dagen gaat u weer rustig proberen te lopen. Probeer elke dg iets meer te doen, zonder dat het extreem pijn doen. Indien u “door de pijn heen loopt” kan de scheur in uw spier groter worden en dat moet natuurlijk ten allen tijde voorkomen worden. Om het herstel te bevorderen kunt u naar een fysiotherapeut gaan. U krijg vaak ook speciale oefeningen mee voor thuis om uw kuit sneller te laten herstellen.

Hoe snel kunt u genezen van een zweepslag?

Hoe snel de genezing is afhankelijk van de grote van het scheurtje in de spier. Een scheurtje kan met 2 weken al genezen zijn maar bij een grote scheur kan het ook 12 weken duren. Na genezing moet u rustig uw sportprogramma weer opbouwen om de kuit weer sterker te maken.