Menu
Hulpmiddelen

Hoe werkt een prothese?

Velen mensen komen gelukkig niet in aanmerking met een prothese en kennen geen mensen binnen hun kring die zoiets hebben. Toch kan het voor velen mensen erg belangrijk zijn en een groot verschil maken in hun leven. Hoe werkt een prothese nou en hoe wordt zoiets gemaakt? Ik geef u een voorbeeld van hoe een beenprothese werkt.

De Liner

Het is een soort hoes of kous dat gemaakt is van gel of siliconen materiaal. Deze kous wordt over de stomp afgerold om een vacuüm te creëren. Aan de Liner wordt de prothese bevestigd dus het is belangrijk dat deze goed zit. Het draagcomfort zal hierdoor verbeteren maar ook de stomp wordt beschermd.

Prothesekoker

Wat er over de liner heen gaat is een soort harde koker. Deze is uiteraard helemaal op maat gemaakt zodat deze goed aansluit en niet zorgt voor drukplekken. Er zijn verschillende systemen waarop een prothese aan de koker gemaakt kan worden. Dit is erg afhankelijker van de vorm van de stomp, zoals de lengte en breedte maar ook de spierkracht en gezondheid van het been.

Verschillende beenprotheses

Liner met pin

Dit keer zit er in de liner een pinsysteem bevestigd aan het uiteinden. Door in de koker te stappen klikt der liner zich aan de prothese. Als u aan de buitenkant een knop indrukt kunt u de prothese weer los maken.

Liner met sleeve

Bij deze bevestiging zit er aan de binnenzijde van de koker een extra vacuümkous. Aan de onderzijde zit dan ook een gaatje waardoor alle overtollige lucht hier kan ontsnappen.

Liner met rubberring aan de buitenzijde

Dit keer zit er aan de buitenzijde van de liner een rubberring. Wanneer u in de prothese stapt zal dit dan ook een soort vacuüm effect hebben waardoor het goed blijft zitten. Vaak wordt hier vooraf wel een alcohol spray gebruikt om makkelijker in de prothese te kunnen stappen.

Weet hoe een prothese werkt en wat de diverse opties zijn van het bevestigen hiervan.

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.