Sinds medio jaren negentig wordt er al ooglaserchirurgie toegepast om het zicht van ouderen te herstellen. Maar nog altijd hebben patiënten behoefte aan informatie over de lange termijn effecten van een ooglaserbehandeling. Nu, achttien jaar na de eerste ooglaserbehandeling wijzen ooglaserexperts stellig op studies die aantonen dat een ooglaseroperatie nagenoeg géén negatieve effecten heeft op de lange termijn. De behandelingen zijn zelfs veel veiliger en doeltreffender dan dat ze ooit zijn geweest!
“De ooglaserbehandeling is een door de Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) goedgekeurde methode. Wanneer er een negatief effect had gebleken op de lange termijn, hadden ze de behandeling al direct verboden. Dat is dus zeker niet het geval.” Zegt Dr. Otto Wolter, oogarts bij Visus Oogkliniek te Rotterdam. “Er zijn patiënten die 18 jaar geleden een ooglaseroperatie zijn ondergaan waarvan het zicht nog altijd perfect is.”
Spaanse onderzoekers hebben in 2008 een studie gedaan naar 70 patiënten die over een periode van 10 jaar gevolgd zijn. Uit dit onderzoek bleek dat alle participanten een gezond hoornvlies hadden en dat het zicht na al die tijd nog geen achteruitgang heeft vertoond.
Maar heeft de technologie sinds het bestaan (18 jaar geleden) enige vooruitgang geboekt? “Absoluut. De methoden zijn verbeterd en nog veiliger geworden met betere resultaten”, aldus Dr. Wolter.
De laserbehandeling IntraLASIK ooglaseren verminderd de refractieafwijking van het hoornvlies waardoor het gebruiken van een bril of contactlenzen niet meer nodig is.
Bij de IntraLASIK-behandeling wordt een stukje van de bovenste laag van het hoornvlies met een scherp mesje (scalpel) losgesneden en opengeklapt. Hierna wordt het flapje weer terug geklapt en is de behandeling voltooid.
Toen artsen medio jaren negentig begonnen met ooglaseren, gebruikten chirurgen nog een scalpel om een flapje te maken. Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een computergestuurde femtosecond laser. Deze maakt het flapje nog dunner en gelijkmatiger van dikte, dan een flapje gemaakt door met een scalpel. Hierdoor blijft er een dikker hoornvlies over om de behandeling op uit te voeren.
Ook het screeningproces vooraf aan de operatie is in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Tegenwoordig zijn artsen in staat om vroegtijdig tijdens het screeningproces diverse oogaandoeningen op te sporen en de geschiktheid van de patiënt voor een ooglaserbehandeling goed in te schatten. Daarnaast zijn er vele studies zijn gedaan die bewijzen dat de behandeling effectief en veilig is.
Het kan zijn dat wanneer een de patiënt ouder wordt, deze op latere leeftijd nog een nabehandeling nodig heeft. Maar met deze nabehandeling zal het zicht worden gewaarborgd en kan het oog weer jaren mee. Dit kan vaak ook al worden opgelost met het gebruiken van een leesbril.