Uit het straatbeeld in de grote steden blijkt in een oogopslag: de e-bike is in. Dankzij de grotere snelheid die deze elektrische tweewieler biedt dan de fiets in combinatie met het feit dat het een stuk schoner is voor de lucht dan een scooter is het voor velen een revolutie in hun dagelijks leven. Maar met deze populariteit komt ook de noodzaak om ons te verdiepen in de bescherming ervan. In dit artikel bespreken we de zaken waar je in het kader daarvan op dient te letten.
Hoe beschermen we de e-bike tegen diefstal en schade?
De risico’s voor je e-bike
Tenzij je als miljonair geboren bent of meerdere keren modaal verdient, kosten de meeste e-bikes een bedrag dat je niet zomaar kwijt wilt zijn. En toch gebeurt dit laatste: veel e-bikes worden gestolen of raken beschadigd in bijvoorbeeld aanrijdingen. Om deze reden is adequate bescherming van groot belang: niet alleen fysiek in de vorm van een goed slot, maar ook financieel door middel van verzekering.
Wat dekt een e-bike verzekering precies?
Bij het kiezen van een e-bike verzekering is het belangrijk om te weten wat gedekt wordt. In de regel biedt een polis voor je e-bike standaard dekking tegen diefstal en schade aan je fiets. Sommige polissen bieden extra opties zoals pechhulp onderweg of vervangend vervoer na ongevallen. Vaak kun je deze en andere zaken er als extra dekking bijnemen – tegen een meerprijs uiteraard. Het grondig doornemen en vergelijken van verschillende aanbieders kan significante verschillen in dekking blootleggen.
Vergelijken loont
Waar dien je op te letten?
Het vergelijken van diverse verzekeringsaanbieders kan lastig lijken maar is erg belangrijk om een verzekering te vinden die optimale bescherming biedt tegen acceptabele kosten. Doe je dit niet, dan riskeer je de hoofdprijs te betalen voor een polis met een matige dekking.
Onderzoek niet alleen prijsverschillen maar kijk voornamelijk naar wat er gedekt wordt per verzekeringspakket.
Denk hierbij aan eigen risico, de mate van dekking bij buitenlandse reizen en snelheid van service bij schadeclaims. Hierdoor kun je mogelijk veel geld besparen en een betere bescherming van je voor jouw elektrische fiets.
Nieuwe trends en toekomstperspectief
De innovaties binnen het e-bike segment gaan razendsnel. Voor een deel komt dit door de ontwikkelingen in batterijen. Er zijn veel compactere – en daarmee ook relatief veel krachtigere – batterijen dan tien jaar geleden. Ook is de aansturing van je e-bike en het uitlezen van statistieken en andere gegevens op afstand mogelijk geworden door de populariteit van de smartphone. In een aantal steden zoals Amsterdam geldt verder een scooterverbod in delen van de binnenstad, wat de aankoop van e-bikes ook een sterke boost heeft gegeven. Het is zeker niet ondenkbaar dat meer steden deze trend zullen volgen.
Al deze zaken worden gereflecteerd in de verzekeringsbranche. Waar er vroeger slechts verzekeringen bestonden voor scooters en voor dure fietsen, zijn e-bikes hier als type tweewieler bijgekomen. Hier bestaan tegenwoordig speciale e-bike verzekeringen voor bij tal van verzekeraars.
Eén ding staat vast
E-bikes zitten in de lift. Als bezitter van een e-bike ga je daarmee flink profiteren van al de voordelen die daaraan vast kleven. Een van die zaken is dat er tegenwoordige speciale e-bike verzekeringen zijn. En naast de grote, bekende verzekeraars, zijn er allerlei andere ontwikkelingen die interessant zijn om te volgen. Zo is recent ook de bekende verzekeraar zonder winstoogmerk unive.nl begonnen e-bike verzekeringen aan te bieden. Reden te meer om als je dit nog niet gedaan hebt, meteen eens te kijken naar e-bike verzekeringen.