Het kopen van een nieuwe tweedehands auto kan af en toe erg lastig zijn. Hoewel je de verkoper graag op zijn woord zou willen geloven, zit je in de handel in tweedehands voertuigen al snel met verborgen gebreken opgescheept. Het maken van een proefrit en openen van de motorkap laat je helaas niet alles zien wat je zou moeten weten voordat je op daadwerkelijke koop overgaat. Via een RWD kenteken controle krijg je meer informatie over de historie, kilometerstand en het schadeverleden van een auto dan wanneer je enkel op de informatie van de verkoper afgaat en geeft je hierdoor meer zekerheid in het maken van je keuze.
Opvragen van een gratis RDW autorapport
We adviseren om voor de aankoop van een nieuwe tweedehands auto via de RDW of kentekencheck site een gratis autorapport op te vragen bij het RDW via het kenteken of chassisnummer van het voertuig. Hiermee ontvang je een gratis autorapport met daarin alle RDW gegevens en vind je alle belangrijke informatie met betrekking tot de schadehistorie, onderhouds geschiedenis en Kilometerstand van de auto of motorfiets die je op het oog hebt. Dit kentekenrapport is ontzettend belangrijk en kan je zomaar eens punten laten zien die je op het eerste oog niet eens gezien had. Zowel de kentekencheck als het gratis autorapport geven je ontzettend veel inzicht in je nieuwe tweedehands auto. En nog belangrijker is het feit dat alle verborgen gebreken ineens zichtbaar worden gemaakt.
Risico’s afdekken bij het kopen van een tweedehands auto
Het kopen van een tweedehands auto brengt nu eenmaal wat risico’s met zich mee. De verkoper kan een verkooppraatje ophangen of kan zelfs niet op de hoogte zijn van de eventuele schade die de auto heeft. Auto Rapporten en checks geven je direct inzicht in de huidige staat van de auto, maar ook in de punten waarop de auto eerder APK is afgekeurd. Hier kun je vervolgens uit opmaken welke onderdelen in het verleden vervangen zijn geweest en welke onderdelen direct vervangen moeten worden, waar de zwakheden van het nieuwe tweedehandsje te vinden zijn en vooral ook waar je wellicht in de toekomst mee naar de garage moet.
Andere belangrijke weetjes
Maar naast de fysieke gesteldheid van de auto kun je ook andere belangrijke en relevante informatie opvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoeveelheid wegenbelasting die je in de toekomst zou gaan moeten betalen, en de gegevens die je nodig hebt om vast wat onderzoek te doen naar de juiste autoverzekering en de juiste verzekeraar. Met al deze informatie kun je een reëel beeld neerzetten van de tweedehands auto, en tot een weloverwogen keuze komen. Hoe meer informatie je bij de hand hebt, hoe makkelijker je een keuze kan maken en deze ook in de toekomst naar jezelf en de verkoper kunt verantwoorden.
Kentekencheck Gratis vs betaald
Bent u aan het oriënteren, doe dan een gratis kentekencheck. Basisgegevens zijn namelijk gratis op te vragen van ieder voertuig. Denkt u er serieus over om een auto of motor te kopen, overweeg dan de aanschaf van een betaald kentekenrapport. De regering heeft bepaald dat NAP gegevens (kilometerstand) gegevens alleen tegen betaling zijn op te vragen. De RDW houdt zelf geen schade en/of onderhoudsgegevens bij. Hiervoor kunt u terecht bij een particuliere partij waar u tegen betaling inzicht kunt krijgen in de schade en onderhoudshistorie van het voertuig.