Als je jeuk hebt, moet je niet krabben, want daardoor maak je de jeuk erger. Amerikaanse wetenschappers hebben nu ontdekt waarom dit zo is.
Decennia lang is al bekend dat door krabben een lichte pijn ontstaat. Volgens de onderzoekers blokkeert dat pijnsignaal het jeuksignaal in de zenuwvezels van de huid. Hierdoor gaan de hersenen meer van de stof serotonine aanmaken. En deze stof maakt het gevoel van jeuk juist intensiever.
Het onderzoek, verricht op muizen, liet dezelfde vicieuze cirkel zien van krabben en jeuk als bij mensen. Met de onderzoeksresultaten hopen de wetenschappers patiënten met chronische jeuk te kunnen helpen.
De rol van serotonine bij pijnbestrijding was al langer bekend, maar volgens één van de wetenschappers, dokter Zhou-Feng Chen, is dit de eerste keer dat serotonine gekoppeld wordt aan jeuk.
Muizen
Voor de studie werden speciaal muizen gefokt die bepaalde genen misten om serotonine aan te maken. Deze muizen werden geïnjecteerd met een stof die jeuk veroorzaakt. De muizen bleken minder te krabben dan de muizen die wel serotonine aanmaakten.
Wanneer de muizen zonder het gen werden geïnjecteerd met serotonine, krabten ze wel net zoveel als de muizen met het gen. “Dit past heel goed bij het idee dat signalen van pijn en jeuk op verschillende wijze worden doorgegeven, maar wel vergelijkbaar.’, aldus Chen.
‘Krabben kan jeuk verlichten door het creëren van lichte pijn. Maar wanneer het lichaam reageert op pijnprikkels, kan het de jeuk erger maken.’