Vandaag spruiten geplukt en dat was maar goed ook, want er zaten joekels van rupsen bij. Die zaten zich vooral te goed te doen aan de bladeren, gelukkig.
Nu staan spruiten meestal niet op de lijstjes van geliefdste groente aller tijden, maar zoals ze groeien en eruit zien is toch geweldig. Van die mini kolen, vastgeklonken aan zo’n dikke stronk, hangende onder een mooi groot afdak van bladeren.
Vaak zitten de toppen vol met zwarte luizen, maar dat verhelp je prima door de top er af te breken en te verwijderen. De luizen verwijder je dan meteen.
Zodra alle spruiten geoogst zijn, werk dan meteen alle stronken uit de grond zodat je de kans op knolvoet in je bodem vermindert. Dit is een nare en vervelende schimmel die moeilijk te bestrijden is.
Idee voor wanneer de vuurkorf of vuurplaats aan is, grill de spruiten eens [in aluminium bakje of pan van de foto]. Met een beetje olie en kruiden bijvoorbeeld paprikapoeder en/of knoflookpoeder. Daarna lekker dippen in een chilisaus.
Misschien komen ze dan iets hoger op iemands lijstje!
——-
Vindt u dit bericht leuk? Like mijn Facebookpagina en blijf op de hoogte van mijn ervaringen in de keuken en de (moes)tuin