Naarmate we ouder wordt komt helaas het moment dat we wellicht moeten verhuizen naar een seniorenwoning of verzorgingstehuis ook dichterbij. Gelukkig zijn er vandaag de dag wel tal van maatregelen en aanpassingen mogelijk die er voor zorgen dat we langer zelfstandig kunnen blijven wonen in de huidige woning.
Soms gaat het om kleine aanpassingen die ook budgetair gezien vaak geen probleem zijn om uit te voeren. Denk aan beugels in de badkamer, of bijvoorbeeld een drempelhulp waardoor u makkelijker met een rollator door het huis kunt verplaatsen. Andere aanpassingen brengen wat meer kosten met zich meer. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van uw badkamer of het plaatsen van een traplift in de woning.
Mochten dit soort aanpassingen voor u wel noodzakelijk zijn dan is het verstandig om eens informatie in te winnen bij de gemeente waar u woont. Er zijn namelijk regelingen / subsidies die u kunnen ondersteunen bij dit soort aankopen.
Zo bestaat er de WMO regeling (Wet maatschappelijke ondersteuning). De Wet maatschappelijke ondersteuning is een wet in het kader van hulp en ondersteuning. Het doel van de wet is om burgers te helpen, zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en deel kunnen nemen aan de maatschappij. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de WMO. Het is dan ook verstandig om bij uw eigen gemeente navraag te doen wat voor u de mogelijkheden zijn.
Voor bijvoorbeeld de aanschaf en het installeren van Triwa Trapliften gaat het om maatwerkvoorzieningen. Maatwerkvoorzieningen zijn voorzieningen en hulpvormen die op de leefsituatie en gezondheid van de persoon zijn afgestemd, zoals:
- Individuele begeleiding.
- Huishoudelijke hulp: opruimen en schoonmaken.
- Aanbouw van de woning.
- Aanpassingen in de woning, zoals een traplift, verbreding van deuren of het wegnemen van obstakels in de woning.
- Toilet- en badkamer voorzieningen.
- Antislip douche en een speciale douchezit.
- Dagbesteding.
- Personenalarmering
Een maatwerk- of vervoersvoorziening wordt alleen na onderzoek door uw gemeente aangeboden. Om voor een WMO-voorziening in aanmerking te komen, moet je als burger voldoen aan bepaalde voorwaarden:
- Je verblijft rechtmatig in Nederland
- Je bent Nederlander, je hebt een verblijfsvergunning op asielgronden of je hebt een reguliere verblijfsvergunning
- Je bent woonachtig in de gemeente waarin je de aanvraag doet
Verder wordt een voorziening alleen toegekend als de verwachting is dat de voorziening voor langere periode noodzakelijk is. Als je tijdelijk in een rolstoel belandt, bijvoorbeeld vanwege een gebroken heup of been, heb je bijvoorbeeld geen recht op een traplift, verbreding van de deuren en het wegnemen van obstakels in de woning.
Naast de WMO kunt u ook kijken of uw gemeente mogelijkheden biedt voor een blijverslening. Met de Blijverslening maakt u uw woning levensloopbestendig waardoor u zo lang mogelijk van uw eigen woning geniet. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een slaapkamer of badkamer op de begane grond of aan het verwijderen van drempels.
De Blijverslening is beschikbaar voor eigenaar-bewoners en huurders. De lening kan hypothecair of consumptief worden afgesloten. Gemeenten bepalen zelf welke vorm(en) ze aanbieden.
Bron: Zorgwijzer.nl en SVN.nl