Zweden heeft een hoge populatie van atheïsten, maar het is ver van alle een onrigilieus land. Religie speelt nog steeds een rituele en culturele rol, en met immigratie wordt het religieuze landschap meer divers.
Scheiding van kerk en staat
De Kerk van Zweden (Svenska kyrkan) is Evangelisch Lutherse en heeft haar secretariaat in Uppsala, een stad die het centrum van de Zweedse kerk is sinds de Middeleeuwen. De kerk van Zweden is gescheiden van de staat sinds 2000, wat betekent dat Zweden niet langer een officiële staatskerk heeft. Zweden is in feite de enige Scandinavische land zonder een staatskerk.
De rituele rol van religie
De aanwezigheid van religie en de kerk in het leven van veel Zweden is het meest zichtbaar bij de traditionele rituelen of ceremonies worden uitgevoerd. De belangrijkste zijn doopfeesten, huwelijken en begrafenissen. De viering van krachtige Zweedse culturele tradities zoals Lucia kan ook een kerkdienst en hymne zingen.
Andere grote religies in Zweden
Naast de kerk van Zweden, de meest prominente christelijke kerken zijn er ook de vrije kerken (frikyrkor). Hoewel ook protestantse, de vrije kerken zijn onafhankelijk van de Kerk van Zweden en worden gekenmerkt door Evangelische, Pinkster, Methodisten en Baptisten elementen. Het gebied rond de stad Jönköping in Småland wordt soms zelfs aangeduid als de ‘Swedish Bible Belt’ vanwege de traditioneel hoge Free Church activiteit.
Weetje: Zweden heeft ook een joodse gemeenschap van ongeveer 20.000 mensen, met meer dan 8.000 van hen oefenen. Jiddisch is een van de vijf officieel erkende minderheidstalen van Zweden.
Van Noorse goden tot katholiek
Het begin van de religieuze ervaring in Zweden wordt vaak terug naar pre-christelijke Noorse religie getraceerd. Norse overtuigingen vormden de basis niet voor een georganiseerde religie, maar eerder voor een overkoepelend cultureel systeem. Centraal in de praktijk van het Noorse overtuigingen waren ‘rituelen’, onder hen het ritueel offeren van dieren en soms zelfs mensen! Op deze bijeenkomsten werd er eten en drinken in gemeenschap met de goden en de voortekenen voor grotere welvaart gezocht. Odin en Thor, waarschijnlijk de meest bekende Noorse goden, waren de goden die verantwoordelijk waren voor de wil van respectievelijk de oorlog en de lucht.
Norse overtuigingen hield stand tot de 12e eeuw en Zweden was het laatste Scandinavische land die overging tot het katholieke geloof