Wist u dat u de kans op kanker verkleint als u minder rood vlees eet? Door rood vlees te eten verhoogt u de kans op darmkanker. Met rood vlees wordt niet alleen een lekker biefstukje bedoelt, maar al het vlees dat rood van kleur is op het moment dat het rauw is.
Rood vlees
In rood vlees zitten onder andere eiwitten, zink en ijzer. Het is daardoor een belangrijk onderdeel van uw voedingspatroon, maar slechts in mate. Heemijzer, de stof die zorgt dat rood vlees zijn kleur krijgt, kan onze darmwand beschadigen. Hoe meer rood vlees u eet, hoe sneller uw darmwand beschadigd en de kans op darmkanker toeneemt. Geadviseerd wordt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten.
Tips om minder rood vlees te eten
Om de kans op darmkanker te verkleinen is het slim om beperkt rood vlees te eten. Hiervoor in de plaats kunt u bijvoorbeeld kip, vis of een vegetarisch vervanger eten. Uw broodbeleg zou u bijvoorbeeld eens kunnen vervangen door een melkproduct of zoetigheid.