Iedereen is op zoek naar de ware liefde en de laatste jaren zijn online dating sites een steeds belangrijkere rol gaan spelen in deze speurtocht. Soms gaat online daten helaas wel gepaard met valkuilen. Onderzoek van Norton by Symantec laat zien dat bijna de helft van de Nederlanders (46%) actief is op een online dating platform en dat een derde van deze groep wel eens slachtoffer is van spam en scamsMannen worden bijna twee keer zoveel gespamd of opgelicht in vergelijking met vrouwen (24%). Ook vallen mannen vaker ten prooi van catfishing dan vrouwen. Om leed en een gebroken hart te voorkomen, geeft Norton tips voor een veilige zoektocht naar Mr. Of Ms. Right.
Millennials maken het meest gebruik van online dating platforms
Online dating in Nederland is populair en wordt veel gebruikt voor het vinden van een serieuze relatie. Zo spendeert een derde van hen meer dan één uur per dag aan online daten en zoekt de Nederlander gemiddeld 13 dagen per jaar naar een partner. Het rapport laat ook zien dat het gebruik van online dating platforms het grootst is onder millenials (51%), gevold door Generatie X (43%) en de Baby Boomers (33%). Als het gaat om geslacht, zijn de mannen (58%) sterker vertegenwoordigt dan de vrouwen (39%).
“Cybercriminelen worden van nature aangetrokken door grote online gemeenschappen. De populariteit van online dating onder millenials maakt deze sites een groot doelwit,” zegt Robert den Drijver, Norton Territory Manager Beneluxc. “Zoals met iedere relatie is vertrouwen de sleutel en daarom zouden mensen nooit beelden of persoonlijke informatie moeten delen voordat zeker is dat de andere persoon 100% te vertrouwen is. In de online wereld, zoals met alles in het leven, zijn mensen niet altijd hoe ze lijken te zijn. Daarom is het belangrijk dat u waakzaam bent, zodat u van online daten kunt genieten zonder uwzelf in een kwetsbare positie te plaatsen.”
De risico’s van online dating
Met de grote populariteit zijn ook de risico’s groter geworden en gaat het niet altijd goed. Zo is ruim een derde van de respondenten wel eens gestalkt en/of gepest, en hebben ze te maken gehad met identiteitsfraude, webcamchantage en phishing. Van de respondenten die verleidelijke beelden hebben gestuurd, is 29 procent wel eens bedreigd met het openbaar maken van deze pikante beelden, ook wel bekend als wraakporno. Bij 6 procent zijn deze beelden zonder toestemming daadwerkelijk openbaar gemaakt. Daarnaast is een op de vijf Nederlanders die gebruik maken van online dating slachtoffer geworden van catfishing, waarbij de gebruiker een valse identiteit aanneemt om iemand te misleiden tot een online liefdesrelatie.
Opvallend is dat Nederlandse mannen (43%) vaker worden lastiggevallen met scams en spam dan vrouwen (24%). Ook bleek dat mannen (25%) eerder slachtoffer van catfishing worden dan vrouwen (16%).
Waar de Nederlanders over liegen
Online dating platforms worden niet alleen gebruikt voor de zoektocht naar de ware liefde. Sommigen gebruiken het met regelmaat voor het onderhouden van een affaire. Zo blijkt vijfttien procent van de Nederlandse respondenten niet eerlijk te zijn over zijn of haar relatiestatus. Vier op de tien van deze daters heeft wel eens iemand online ontmoet, die zich als vrijgezel voordeed maar dit uiteindelijk niet bleek te zijn. Ook komen scammers op online dating platforms af om mensen te misleiden tot het overhandigen van geld of om hun bankgegevens te stelen, ook wel phishing genoemd.
Verder blijkt het woord ‘echt’ in echte liefde op online dating sites nogal eens te ontbreken. Veel daters doen zich mooier voor dan ze zijn. Nederlanders zijn het meest geneigd te liegen over hun gewicht (27%), fysieke verschijning (26%) en over hun persoonlijkheid (25%).
- Millennials (27%) zijn veruit het meest oneerlijk, in vergelijking met andere generaties.
- Ook de trouwe viervoeter is een gevoelig puntje. Achttien procent van de Nederlandse millennials liegt over het bezit van een huisdier.
- Mannen (37%) blijken zich vaker anders voor te doen dan vrouwen (27%).
Hoe je de online zoektocht naar liefde veilig kunt laten verlopen
Norton heeft een aantal tips op een rijtje gezet, om de risico’s zo veel mogelijk te beperken en de zoektocht naar echte liefde veilig te laten verlopen.
- Gebruik websites met een goede reputatie: Kies een welbekende website met een goede reputatie en doe een achtergrondcheck.
- Check het privacybeleid: Zorg ervoor dat u het privacybeleid van een website controleert en kies een platform die de mogelijkheid geeft uw account te verwijderen. Veel websites bewaren uw persoonlijke informatie.
- Eenmaal online, altijd online: Alles wat u online zet is zichtbaar en toegankelijk voor iedereen. Wees dus voorzichtig met persoonlijke informatie die u op uw datingprofiel zet.
- Weet tegen wie je praat: Stel voor om elkaar in persoon te ontmoeten. Als er langere tijd protest is of excuses worden gegeven waarom dat niet kan, is het belangrijk om op uw hoede te zijn.
- Kijk uit voor voorgeprogrammeerde antwoorden en vermijd het klikken op links van nieuwe contacten: Pas op wanneer vragen niet worden beantwoord. Veel profielen worden gerund door programma’s die bots worden genoemd en ontwikkeld zijn om toegang te krijgen tot uw bankgegevens.
- Ga voorzichtig om met het gebruik van een webcam: Iemand kan de webcamsessie opnemen en deze gebruiken om u naderhand te chanteren. Als het gesprek ongemakkelijk wordt, breek de chat dan af.