Menu
Een eigen huis

Senioren zijn niet van plan om te verhuizen

Driekwart van de senioren heeft geen verhuisplannen op de korte termijn. Van de ouderen die wel op zoek zijn naar een nieuwe koopwoning heeft de meerderheid er weinig vertrouwen in dat ze een geschikte woning kunnen vinden. Ook het afsluiten van een hypotheek wordt gezien als een barrière. Volgens Monique Sueters, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden, ‘zijn dit vaak onnodige zorgen. De verhuisregeling voor senioren geeft deze groep meer mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten voor een (kleinere) woning.’

Helft senioren denkt dat hypotheek mogelijk is

Deze constateringen komen uit een onderzoek van Nationale-Nederlanden over woonwensen en woontevredenheid van de Nederlander, dat is uitgevoerd door DirectResearch. Veel senioren zijn zeer tevreden over hun huidige woonsituatie (78%). De meerderheid heeft daarom voorlopig ook geen verhuisplannen. Bijna één op de tien senioren (8%) zou wel graag kleiner willen wonen. Een belangrijke barrière hierbij is het vinden van een geschikte koopwoning (aldus 61% van de senioren). Daarbij denkt slechts 58% van de senioren dat het verkrijgen van een hypotheek mogelijk is. Sueters: ‘Tot voor kort was het voor mensen vanaf 57 jaar lastig om een hypotheek af te sluiten vanwege strengere financieringsregels. Dit maakte het voor hen moeilijk om te verhuizen, ook naar een kleinere woning met lagere maandlasten. De Senioren Verhuisregeling biedt hiervoor nieuwe mogelijkheden. Dit is ook positief voor de doorstroming op de woningmarkt.’

Verbeteren, niet veranderen

Van de senioren die geen behoefte hebben aan een nieuwe koopwoning, zou 56% nog wel het een en ander aan hun huis willen verbeteren. Het installeren van zonnepanelen (14%) of de woning rolstoeltoegankelijk maken (8%) zijn voor senioren gewenste aanpassingen. Uit het onderzoek blijkt verder dat zonnepanelen ook onder niet-senioren leeft: 21% van de ondervraagden zou dit graag aan zijn woning toevoegen.

Wonen in een dorp erg populair onder senioren

Senioren wonen het liefst in een dorp. Dit heeft de voorkeur van ruim een derde (36%) van de ondervraagde senioren. Het wonen in een kleine stad staat op de tweede positie (31%). Opvallend is dat het wonen in één van de vier grote steden het allerlaagst scoort op de voorkeursmeter. Slechts 5% van de senioren heeft dat als wens.

Huizen kopen door senioren

Met deze tips weet jij de juiste keuzes op woongebied te maken en zorg je voor woonplezier tijdens je oude dag:
Tip 1: Heb je een ruime gezinswoning, maar zijn alle kinderen het huis uit? Dan kan een kleinere woning nieuwe mogelijkheden bieden. Minder lege kamers van de nestverlaters en zo een gezelliger gevoel. En als je maandlasten omlaag gaan, blijft er geld over voor reizen of hobby’s.

Tip 2: Wil je niet verhuizen? Richt de slaapkamers die nu niet gebruikt worden eens anders in en maak ruimte voor jouw persoonlijke hobby. Denk aan een ruimte om in te schilderen, of een filmkamer. Zo verrijk je je leven!

Tip 3: Goed hypotheekadvies levert voordeel op. Denk aan wat te doen met eventuele overwaarde van je huidige woning. Of de betaalbaarheid van een woning met een (toekomstig) pensioeninkomen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Over het onderzoek
In opdracht van Nationale-Nederlanden heeft onderzoeksbureau DirectResearch onderzoek gedaan naar de woontevredenheid van Nederlanders. Aan het onderzoek hebben 1014 deelnemers meegedaan. Het onderzoek is oktober 2018 uitgevoerd.

Foto: Nationale Nederlanden

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.