Menu
Gezondheid

Tips voor het omgaan met dementie

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je in je directe omgeving iemand tegenkomt die worstelt met dementie. Dit kan variëren van iemand die je minder goed kent tot een dierbare vriend of familielid. Je wilt dan natuurlijk op een respectvolle en zorgzame manier omgaan met deze persoon, maar hoe kan je dat het beste doen? En waar moet je opletten? Dat delen we in deze blog.

Benadering van personen met dementie

De wijze waarop je iemand met dementie benadert is erg belangrijk. Wat kan je het beste doen in de omgang om de juiste dementiezorg te bieden? We geven een aantal tips:

Aandacht trekken
Wanneer je iets wilt zeggen of de aandacht wilt vestigen op iets specifieks, zorg er dan voor dat je de persoon met dementie voorzichtig benadert. Leg bijvoorbeeld even je hand op zijn of haar arm en maak oogcontact om de aandacht te trekken. Op deze manier voelen ze zich meer betrokken en begrepen.

Praten in korte zinnen
Houd communicatie eenvoudig en duidelijk. Gebruik korte zinnen en beperk je telkens tot één boodschap. Geef de persoon met dementie de tijd om de informatie te verwerken voordat je verder gaat.

Rustmomenten inplannen
Cognitieve inspanning kan vermoeiend zijn voor mensen met dementie. Daarom is het belangrijk om regelmatige rustmomenten in de dagelijkse routine op te nemen. Dit biedt de persoon met dementie de gelegenheid om prikkels en informatie te verwerken.

Samen bewegen
Fysieke activiteit is belangrijk, maar het moet wel worden aangepast aan de voorkeuren en mogelijkheden van de persoon met dementie. Of het nu gaat om een rustige wandeling in de tuin, lichte oefeningen of andere activiteiten, samen bewegen kan een positief effect hebben op zowel het fysieke als mentale welzijn.

Humor en lachen
Lachen is vaak een goede verbindingsfactor. Het delen van humor en gezellige momenten kan een positieve invloed hebben op de stemming en de algehele sfeer. Bovendien schept het een band.

Gebruik van kalenders en klokken
Een duidelijke kalender en klok in huis ophangen, kan helpen bij het behouden van een gevoel van tijd en plaats. Moedig de persoon met dementie aan om de tijd bij te houden en gebeurtenissen af te vinken wanneer deze klaar zijn.

Wat je beter kunt vermijden

Naast nuttige benaderingen voor het omgaan met dementie, zijn er ook elementen die je beter kunt vermijden:

  • Corrigeren en tegenwerken: probeer de persoon met dementie niet te vaak te corrigeren of tegen te spreken. Dit kan leiden tot frustratie en verwarring, omdat ze zich mogelijk niet bewust zijn van hun fouten.
  • Testen en vragen stellen over recente gebeurtenissen: vermijd het stellen van vragen die een beroep doen op het recente geheugen van de persoon met dementie. Dit kan frustratie en verwarring veroorzaken. In plaats daarvan kun je open vragen stellen over het heden of hun directe omgeving.
  • Doen alsof je vrolijk bent: het is begrijpelijk dat je de persoon met dementie op een positieve manier wilt benaderen, maar het is belangrijk om oprecht te blijven in je emoties. Mensen met dementie voelen het namelijk aan wanneer je je anders voordoet dan hoe je je voelt.
  • Hard praten, fluisteren of met een onnatuurlijke stem spreken: houd je stemvolume op een normaal niveau en spreek op een rustige en duidelijke manier. Vermijd fluisteren, omdat dit vaak als onnatuurlijk en verontrustend wordt ervaren.

Omgaan met dementie als naaste

We begrijpen dat de zorg voor een naaste met dementie uitdagingen met zich meebrengt. Hieronder vind je enkele adviezen en tips om beter om te gaan met dementie als familielid of verzorger:

  • Begrijp de ziekte: neem de tijd om dementie beter te begrijpen. Leer over de verschillende stadia van de ziekte en hoe deze de persoon kunnen beïnvloeden. Door inzicht te krijgen in de ziekte, kun je beter omgaan met de veranderingen.
  • Vind ondersteuning: zoek ondersteuning bij familie, vrienden of in de buurt. Het delen van ervaringen met anderen die in een vergelijkbare situatie verkeren, kan heel waardevol zijn.
  • Pas je communicatie aan: houd rekening met de veranderende behoeften van de persoon met dementie en pas je communicatiestijl daarop aan. Blijf geduldig en begripvol, zelfs als de communicatie moeilijker wordt.
  • Zorg goed voor jezelf: het is essentieel om voor je eigen fysieke en emotionele welzijn te zorgen. Zorg voor rust en ontspanning, en zoek steun bij vrienden en familie. Overbelasting kan leiden tot een burn-out en is niet in het belang van de persoon met dementie.

Hulp bij het omgaan met dementie

Het omgaan met dementie is een uitdaging, vooral als je niet precies weet wat dementie is. Daarom zijn de juiste benadering, begrip en ondersteuning zo belangrijk. Het aanpassen van de benaderingswijzen met de tips en adviezen die we in dit artikel hebben besproken, kan een positieve impact hebben op de omgang met de persoon met dementie. Merk je dat je hulp nodig hebt in dit proces? Ga dan op zoek naar reguliere of particuliere ouderenzorg die bij jouw naaste past.