Bij een verhuizing naar een tehuis moeten er verschillende zaken geregeld worden. Een daarvan is het opzeggen van het energiecontract bij de energieleverancier. Als je in een tehuis gaat wonen, heb je echter geen contract meer nodig. De kosten voor gas en elektra worden doorberekend in het wooncontract. Het is echter de vraag of je wel zo eenvoudig van het energiecontract afkomt. Maak het je makkelijk en zorg voor zo min mogelijk verhuisstress.
Overstappen energie of opzeggen energiecontract
Wanneer je gaat verhuizen, is het verstandig eerst te kijken naar de looptijd van het contract. Als het contract binnen afzienbare tijd afloopt, is er niet veel aan de hand. Binnen de opzegtermijn kan deze zonder verdere gevolgen tijdig worden opgezegd. Ook wanneer een contractperiode eenmaal verlopen is en deze automatisch maandelijks wordt verlengd, is een opzegging geen enkel probleem. Alleen wanneer een contractperiode nog maanden of jaren loopt, moet er rekening worden gehouden met financiële consequenties. Dit geldt ook bij het veranderen van energiemaatschappij bij een verhuizing.
Energiecontract is persoonsgebonden
Een verhuizing is voor een energieleverancier geen gegronde reden om het contract voortijdig te verbreken. Het contract is immers persoonsgebonden en niet gebonden aan het adres waar de energie geleverd wordt. Wil je het contract voortijdig beëindigen, dan kun je geconfronteerd worden met een opzegvergoeding of opzegboete. De hoogte van deze vergoeding is wettelijk bepaald. Overstappen energie: het is niet altijd een financieel slimme keuze, maar het kan voordeliger uitpakken. Bij een verhuizing naar een tehuis heb je echter geen keuze: het huidige contract moet worden opgezegd.
Algemene voorwaarden: overmacht
Verhuis je naar een locatie waar de huidige energieleverancier niet kan leveren, zoals een (verpleeg)tehuis, dan kan de leverancier dit zien als overmacht. In dat geval zullen er geen financiële consequenties volgen na opzegging. Lees altijd goed de algemene voorwaarden van de leverancier door voordat je tot opzegging overgaat. De meeste energiemaatschappijen verwoorden in deze voorwaarden letterlijk wat zij onder overmacht verstaan. Zo weet je precies wat je rechten en plichten zijn voordat je het contract opzegt.
Opzeggen energiecontract: een stappenplan
1. Ga na wat de looptijd van het contract is, hoe lang de opzegtermijn is en wat er in de algemene voorwaarden is bepaald betreffende overmacht.
2. Neem telefonisch contact op met de klantenservice. In het meest gunstige geval doe je dit uiterlijk twee weken voor de verhuizing. De energiemaatschappij heeft wel enige tijd nodig om alles administratief en praktisch te regelen. Beroep je op overmacht en leg de situatie uit, zeker wanneer je weerstand ervaart.
3. Op de dag van de verhuizing geef je de meterstanden door. Binnen 2 tot 4 weken ontvang je een eindafrekening. Afhankelijk van het gebruik en de betaalde voorschotten moet je een bedrag betalen aan of krijg je geld terug van de leverancier. Controleer de eindafrekening altijd nauwkeurig. Neem direct contact op met de energiemaatschappij wanneer er ten onrechte een opzegvergoeding in rekening is gebracht, deze niet aan de wettelijke normen voldoet of er iets anders mis is met de eindafrekening.