Menu
Natuur en Milieu

Waarom na gloeilampen ook halogeenlampen verboden gaan worden

Zoals iedereen weet, zijn gloeilampen sinds 2012 niet meer terug te vinden in de winkel. Ze mogen officieel niet meer verkocht worden, waardoor je ze steeds minder ziet. Gezien de gemiddelde levensduur van een gloeilamp, zullen over enkele jaren alleen nog mensen met een voorraad gloeilampen in huis hebben. De rest van ons is overgestapt op spaarlampen, halogeenlampen of LED-verlichting. Maar weet je ook al dat halogeenlampen verboden gaan worden vanaf 2018? Ook deze lampen zullen dus binnenkort uit beeld verdwijnen. Waarom worden na gloeilampen ook halogeenlampen verboden?

Het milieu
Belangrijkste reden van het verboden op zowel gloei- als halogeenlampen is het milieu. Gloeilampen werken doordat er stroom door een dunne draad loopt. Hierbij komt energie vrij in de vorm van licht. Halogeenlampen werken in principe hetzelfde, maar hebben een toegevoegd gas wat zorgt dat het licht veel efficiënter geproduceerd wordt. Daardoor is een halogeenlamp zuiniger in gebruik dan een gloeilamp. Toch worden beide lampen verboden vanwege het milieu.

gloeilampen
Productie
De productie van beide lampen is behoorlijk belastend voor het milieu. In de productie van gloeilampen wordt dit vooral bepaalt door de bulk waarin de lampen geleverd moeten worden. Door de relatief erg korte levensduur van deze lampen, moeten er bijzonder veel geproduceerd en vervoerd worden. Omdat halogeenlampen minder snel stuk gaan (ze gaan ongeveer 4x zo lang mee), is dat een veel kleiner probleem. Bij halogeenlampen is het productieproces vooral belastend voor het milieu vanwege de bewerking van de lampen en het toevoegen van het gas. Dit zorgt voor veel afvalstoffen in de lucht, waardoor het milieu wordt beschadigd.

verlichting
Efficiëntie
Een andere reden dat de EU de halogeenlamp in de ban doet, is omdat de efficiëntie van de lamp nogal ter discussie staat. Er zijn halogeenlampen die zeer efficiënt zijn en in categorie A of B vallen. Er zijn er echter ook veel die hier niet in vallen en die veel meer stroom gebruiken. Het controleren en reguleren hiervan is erg omslachtig en haast niet in de praktijk te brengen. Het is vrijwel onmogelijk om de minder efficiënte lampen te weren, maar de efficiënte lampen wel te behouden. Daarom heeft de EU besloten om direct álle halogeenlampen te verbieden, zodat er één lijn getrokken kan worden die gemakkelijk te handhaven is.

Energie verlichting
Welke lamp kiezen we nu?
Spaarlampen zijn een energiezuinig alternatief voor gloeilampen en spaarlampen. Ze hebben echter in de praktijk toch verscheidene nadelen. Zo zijn ze niet dimbaar, geven ze vaak onvoldoende licht en hebben ze een opwarmtijd nodig. Vooral dit laatste kan heel lastig zijn in ruimtes zoals de badkamer, waar je wilt dat het licht gewoon direct de goede sterkte heeft. LED-lampen zijn een beter alternatief, omdat de moderne LED-lampen die de laatste jaren zijn geproduceerd qua licht vrijwel hetzelfde produceren als gloeilampen. Daarnaast zijn ze heel goed te dimmen en zijn ze nóg energiezuiniger dan de spaarlamp. Het wordt dus langzaamaan tijd om na te gaan denken over de nieuwe verlichting in huis. Welke nieuwe lampen kies jij?