Wanneer je wat ouder wordt, is het altijd verstandig om je bloeddruk in de gaten te houden. Want hoe hoger de bloeddruk is, hoe groter ook de kans op hart- en vaatziekten. Natuurlijk moet dat zoveel mogelijk voorkomen worden. Wat is een goede bloeddruk dan, zul jij je misschien afvragen? Een goede bloeddruk ligt meestal rond de 120/80.
Lage en hoge bloeddruk
Wanneer je een lage bloeddruk hebt, dan is de onderdruk lager dan 90, of de bovendruk kan hoger zijn dan 60. Je kunt dit voorkomen door niet overmatig alcohol te drinken en sowieso voldoende te drinken. Eet daarnaast veel fruit en vezels.
Is de bovendruk 140, of de onderdruk 90, dan is er sprake van een te hoge bloeddruk. Dit gebeurt vooral bij het ouder worden, vanwege het minder elastisch en stugger worden van de bloedvaten. Gezond eten, voldoende bewegen, ontspanning en niet roken zijn manieren om een hoge bloeddruk tegen te gaan. Medicijnen die worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld plastabletten, ACE-remmers en bètablokkers.
Koop een eigen bloeddrukmeter
Je kunt je bloeddruk laten meten bij de huisarts. Over het algemeen zal de bloeddruk bij een huisarts iets hoger uitvallen dan thuis. Dit komt omdat een bezoek aan de huisarts meestal gepaard gaat met een stukje spanning. Je kunt ook besluiten om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij de Bloeddrukmeterswebshop. Hier kun je verschillende bloeddrukmeters vinden. Hoe moet je meten? Dit staat uitgebreid uitgelegd in de gebruiksaanwijzing van de bloeddrukmeter.
Wanneer is een bloeddrukmeter verstandig?
Voor sommige mensen is het verstandig om een bloeddrukmeter aan te schaffen. Mensen die te maken hebben met stress, overgewicht of veel roken, kunnen het beste een bloeddrukmeter aanschaffen. Ook wanneer je last hebt van een hoog cholesterolgehalte kan het zinvol zijn om er eentje te kopen. Is het niet geheel duidelijk voor je? Dan kun je natuurlijk altijd overleggen met de huisarts.