Menu
Gezondheid

Weg met winterhanden!

U kent ze wel, de witte, pijnlijke en jeukende vingers. Hoe ontstaan ze en wat kunnen we er aan doen? U leest het hier.

Winterhanden
Kunt u voor eens en voor altijd verlost zijn van winterhanden? Helaas. Meestal is het antwoord nee. Het is namelijk niet eens helemaal duidelijk waarom ze ontstaan. Het zijn ook vaak typische vrouwenklachten. Ook bepaalde medicijnen kunnen het veroorzaken. Heeft u last van aderverkalking, dan zou dat ook uw risico kunnen verhogen. Het beste wat u kunt doen is kou vermijden. Zorg dat u goed bent aangekleed; warme kleding, warme sokken en handschoenen moet u uiteraard niet vergeten! Zorg voor warm en goed ventilerend materiaal, zoals wol. Verder kunnen wisselbaden ook helpen. Probeer eens drie minuten in warm water gevolgd door een halve minuut in koud water. Eindig altijd met koud water. Dit verbetert de doorbloeding en zou winterhanden kunnen voorkomen en/of verhelpen.

Kloven
Op het moment dat uw handen uitdrogen, door de kou of door bijvoorbeeld zeep, krijgt u last van kloven. Eigenlijk hoort dit niet echt bij winterhanden, maar het is vaak wel een probleem dat vooral in de winter voorkomt. Om deze kloven te voorkomen kunt u het beste contact met irriterende stoffen vermijden. Gaat u de koude en droge lucht in, vergeet dan niet om handschoenen aan te trekken. Smeer meerdere keren per dag uw handen goed in, zo worden uw handen soepeler en heeft u minder last van kloven.

Wat te doen
Heeft u veel last van winterhanden of kloven? Ga dan even langs de huisarts. Hij of zij kan u het beste adviseren wat u kunt doen. De zogenaamde huismiddeltjes al aardappelschillen en ochtendurine zijn nooit onderzocht op werkzaamheid. Houd het daarom gewoon bij het advies van uw huisarts!

Over de redacteur

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.