Zelf brood bakken, een gezellige bezigheid. Ook de heerlijke geur die het met zich meebrengt is prettig. Maar let op, vergeet niet het zout toe te voegen! Voor u het weet krijgt u te weinig jodium binnen.
Tekort oplopen
Een jodium tekort ontstaat niet zo snel hoor, geen zorgen. Zwangere vrouwen en mensen die biologisch of zelfgebakken brood eten hebben de grootste kans om een tekort op te lopen. Hier is onderzoek naar gedaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Jodium
Jodium zorgt voor de stofwisseling en de ontwikkeling. Heeft u een tekort? Dan wordt de werking van de schildklier verstoord.
In de Nederlandse gewassen zit onvoldoende jodium om voldoende jodium binnen te krijgen. Vandaar dat jodium vaak via zout wordt toegevoegd aan brood.
Gejodeerd zout
Het zout wat u zelf moet toevoegen aan het brood is gejodeerd zout. Hierdoor houdt u uw jodium op peil. Doet u dit niet en eet u ook weinig jodiumbevattende voedingsmiddelen? Dan is er toch echt een risico dat u een jodiumtekort oploopt.
Jodiumbevattende voedingsmiddelen
In welke producten zit er dan jodium? Voor u een rijtje. Mocht u hier genoeg van eten, dan zou u in theorie geen gejodeerd zout aan uw brood hoeven toe te voegen.
- Spinazie
- Sla
- Groene paprika
- Ananas
- Uien
- Champignons
- Melkproducten
- Pinda’s en andere soorten gezouten noten
Op naar een leven met voldoende jodium! Prettige dag nog allemaal.