Voor ouders is het een lastige taak om geld te sparen. De rekeningen stapelen zich op: de huur of hypotheek, kleding voor de kinderen, de auto, schoolkosten, broodnodige vakanties. Maar met een beetje mazzel hebben kinderen grootouders die wel in de positie verkeren om wat geld opzij te zetten en zelfs zo genereus zijn om (een deel) daarvan te bewaren voor hun kleinkinderen. In dit artikel vind je tips voor sparen voor je kleinkinderen.
Laten we beginnen met een pijnlijke waarheid: geld parkeren op de bank loont al jarenlang niet. De spaarrente neemt sinds 1997 structureel af en heeft door de crisis van 2008 geen kans gekregen om zich te herstellen. Kon je in 1992 liefst tegen de vijf procent krijgen over je spaargeld, zijn we inmiddels naar de halve procent gedoken. Ja, een halve procent, zo treurig is het met het aanbod van de banken gesteld. Zeker als je bedenkt dat je effectief 1,2 procent aan kapitaalbelasting over je spaargeld betaalt. Kortom, sparen levert een negatief rendement op. Je spaargeld neemt elk jaar af.
Dat is natuurlijk een belachelijke situatie. Spaarzame burgers, die de juiste keuzes maken, hard werken, geen extravagante levensstijl hebben en vooruit denken, die worden gestraft. Er zijn nog andere opties zoals deposito’s, waarmee je je geld voor een langere periode vastzet, en complexere zaken als beleggen. Sommigen nemen vanwege alle politieke onzekerheid in de wereld hun toevlucht tot goud.
Dit alles maakt een loterij aantrekkelijker. Een spaarrekening knabbelt je geld op, beleggen is veel te onzeker en vergt een grondige studie. Dus waarom zou je niet je geluk beproeven en proberen om een moddervette prijzenpot binnen te slepen? Sommige loterijen keren absurd hoge bedragen uit. Zo heeft de Amerikaanse Power Ball soms een hoofdprijs van dik boven de miljard dollar! In 2016 werd het record aangescherpt tot 1,6 miljard dollar. En ook als Nederlander is het mogelijk om deel te nemen.
Hoe je ook van plan bent om aan geld te komen en hoe je het vervolgens beheert, je zal vooraf een paar keuzes moeten maken om latere problemen te voorkomen. Denk er bijvoorbeeld over na, wat de regels zijn als de ouders van je kleinkinderen gaan scheiden. Of als een van de ouders onverhoopt komt te overlijden. En wat als het kleinkind achttien jaar en dus volwassen wordt. Wil je dat hij het dan meteen al het geld kan opnemen? Veel van deze kwesties hangen samen met een simpele keus: komt de rekening op eigen naam of op die van het kleinkind. Hier lees je meer over die keus.
Een andere optie is ‘schenking op papier’. Dat houdt in dat de grootouders via een notaris vastleggen dat ze na hun overlijden een bepaald bedrag aan het kleinkind schenken. Tussentijds betalen opa en oma elk jaar zes procent rente over dat bedrag. Een voordeel van deze opzet is dat de ontvanger profiteert van de schenkingsvrijstelling.
Kortom, voor grootouder zijn er talloze manieren om te sparen voor de kleinkinderen. Het vergt wat voorbereiding en geduld, maar als het goed is, hebben zowel u als de kleintjes nog zeeën van tijd!