Menu
Financiële dienstverlening

Zorgkosten gemaakt in 2020? Check of kosten aftrekbaar zijn

Het is weer tijd voor uw belastingaangifte. Had u in 2020 zorgkosten die u niet vergoed kreeg van uw zorgverzekeraar? Dan zijn deze mogelijk aftrekbaar. Ga na of u aan de voorwaarden voor aftrek van zorgkosten voldoet en vul de gegevens aan in uw belastingaangifte.

Had u in 2020 zorgkosten die niet vergoed werden door de zorgverzekeraar? En vielen deze kosten niet onder uw verplicht of vrijwillig eigen risico en uw eigen bijdrage? Dan kunt u mogelijk zorgkosten aftrekken in uw belastingaangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of u krijgt geld terug.

Drempelbedrag

De online aangifte van de Belastingdienst berekent automatisch vanaf welk bedrag u de zorgkosten kunt aftrekken. Dit drempelbedrag hoeft u niet zelf uit te rekenen. De zorgkosten die boven de drempel uitkomen, mag u aftrekken. Hoe lager uw inkomen, hoe lager de drempel. Bijvoorbeeld: bij een jaarinkomen van 36.000 euro is het drempelbedrag 594 euro. Doet u aangifte samen met een fiscale partner? Dan kunt u zorgkosten aftrekken van uzelf en uw fiscale partner. In dat geval wordt de drempel bepaald op basis van uw gezamenlijk inkomen.

Wel aftrekbaar

Zorgkosten die u niet vergoed krijgt en die aan de voorwaarden voldoen, mag u aftrekken in uw belastingaangifte. U mag alleen kosten aftrekken die u echt gemaakt hebt en u moet de kosten kunnen aantonen. Bijvoorbeeld met rekeningen, de overzichten van uw zorgverzekeraar of uw bankafschriften.

Drie voorbeelden

Extra fysiotherapie: u hebt een aanvullende verzekering en krijgt een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Maar u hebt meer behandelingen nodig. Die betaalt u zelf. De kosten voor de fysiotherapie die u niet vergoed krijgt vanuit uw aanvullende verzekering, mag u aftrekken in uw belastingaangifte.
Medicijngebruik: medicijnen, ook homeopathische medicijnen, zijn aftrekbaar. Maar alleen als de medicijnen zijn voorgeschreven door een erkende arts. Als u een wettelijke eigen bijdrage moet betalen, is die niet aftrekbaar. Voedingssupplementen zijn niet aftrekbaar, behalve als ze zijn voorgeschreven voor een medische behandeling.
Tandarts: kosten voor de tandarts zijn aftrekbaar. Veel mensen hebben een tandartsverzekering die jaarlijks tot een bepaald maximumbedrag vergoedt. De tandartskosten boven uw maximale vergoeding, kunt u aftrekken. Let op, hebt u een aanvullende tandartsverzekering en krijgt u de betreffende behandeling vergoed? Dan kunt u deze kosten niet aftrekken.

Hoge zorgkosten? Doe aangifte

Als u veel niet-vergoede zorgkosten hebt, kunt u misschien geld terugkrijgen van de Belastingdienst. U moet dan wel aangifte doen. Hebt u geen aangiftebrief van de Belastingdienst gekregen? Ga naar Mijn Belastingdienst, vul de online aangifte in en kijk of uw zorgkosten boven het drempelbedrag komen. In de aangifte wordt dit drempelbedrag automatisch voor u uitgerekend. Nadat u uw aangifte helemaal hebt ingevuld, ziet u meteen of u geld terugkrijgt of moet betalen. Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/zorgkosten of lees de uitleg in de online aangifte.

Hulp bij de belastingaangifte

Wilt u hulp bij het invullen van uw aangifte? Dat kan! Op belastingdienst.nl/hulp vindt u de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij een bibliotheek bij u in de buurt. De Belastingdienst helpt u ook graag. Of vraag uw ouderenbond of patiëntenvereniging om u te helpen.

Bron: Belastingdienst 

About Author

Ik vind het erg leuk om u leuke tips voor een dagje uit of weekendje weg te geven.